Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 756744

Utjecaj ekološki proizvedene hrane na vitalnost organizama


Pelikan, Jadranka
Utjecaj ekološki proizvedene hrane na vitalnost organizama // Higijena okoliša / Lesar, Andrija (ur.).
Rijeka: Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2008. str. 67-73 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 756744 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekološki proizvedene hrane na vitalnost organizama
(Organic Food Influence on Organisms Vigour)

Autori
Pelikan, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Higijena okoliša / Lesar, Andrija - Rijeka : Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2008, 67-73

ISBN
978-953-95058-5-9

Skup
Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Higijena okoliša - Environmental Hygiene

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.03.2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
vigor; vitalnost; ekološki proizvedena hrana; kalifornijska gujavica
(vigour; vitality; organic food; red worm)

Sažetak
Faktori okoliša utječu na sve organizme koji u njemu obitavaju te različito djeluju na organizme, odnsno, specifični su za vrstu. Ono što je, međutim, zajedničko svim živim organizmima je krivulja rasta koja se sastoji od lag, log i stacionarne faze te faze odumiranja. Brzina rasta kao i dužina života organizama proporcionalna je razini životne energije, vitalnosti – vigoru organizma. U ovom istraživanju napravljen je test L50 na kalifornijskoj gujavici (Eisenia foetida) na četiri uzorka supstrata i kontroli uz konstantne uvjete okoliša. Dokazano je da svaki od ispitivanih supstrata različito podržava vigor test organizma, pri čemu su najbolji rezultati ostvareni na ekološki proizvedenom supstratu uz dodatak biodinamičkih pripravaka, dok se letalnim pokazao supstrat s povećanom koncentracijom dušika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Pelikan, Jadranka
Utjecaj ekološki proizvedene hrane na vitalnost organizama // Higijena okoliša / Lesar, Andrija (ur.).
Rijeka: Komora sanitarnih inženjera i tehničara, 2008. str. 67-73 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pelikan, J. (2008) Utjecaj ekološki proizvedene hrane na vitalnost organizama. U: Lesar, A. (ur.)Higijena okoliša.
@article{article, author = {Pelikan, Jadranka}, editor = {Lesar, A.}, year = {2008}, pages = {67-73}, keywords = {vigor, vitalnost, ekolo\v{s}ki proizvedena hrana, kalifornijska gujavica}, isbn = {978-953-95058-5-9}, title = {Utjecaj ekolo\v{s}ki proizvedene hrane na vitalnost organizama}, keyword = {vigor, vitalnost, ekolo\v{s}ki proizvedena hrana, kalifornijska gujavica}, publisher = {Komora sanitarnih in\v{z}enjera i tehni\v{c}ara}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pelikan, Jadranka}, editor = {Lesar, A.}, year = {2008}, pages = {67-73}, keywords = {vigour, vitality, organic food, red worm}, isbn = {978-953-95058-5-9}, title = {Organic Food Influence on Organisms Vigour}, keyword = {vigour, vitality, organic food, red worm}, publisher = {Komora sanitarnih in\v{z}enjera i tehni\v{c}ara}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font