Pregled bibliografske jedinice broj: 756548
Odabir proizvodnje povrćarskih kultura primjenom višekriterijske metode
Odabir proizvodnje povrćarskih kultura primjenom višekriterijske metode, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 756548 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odabir proizvodnje povrćarskih kultura primjenom višekriterijske metode
(The choice of vegetable crops production using the multi-criteria method)
Autori
Arbutina, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2014
Stranica
27
Mentor
Hadelan, Lari
Ključne riječi
povrće; višekriterijska metoda; odabir
(vegetables; multi-criteria method; choice)
Sažetak
Potreba opskrbljivanja gradskog stanovništva i prerađivačke industrije velikim količinama svježeg povrća uvjetovala je primjenu mnogih inovacija u proizvodnji povrća koja je jedna od najintenzivnijih poljoprivrednih proizvodnji po iskorištavanju površina, materijalnim ulaganjima i zahtjevnosti rada. Istovremeno se prepoznaje i potreba da se maksimalno poštuju načela održive proizvodnje kao sustava koji osigurava i poboljšava plodnost tla, uz pravilnu plodosmjenu, racionalni način obrade, gnojidbe i kontrole korova, integriranu zaštitu od bolesti i štetnika, racionalno iskorištavanje vode za navodnjavanje i uređaja koji osiguravaju biljkama povoljniju klimu, a bez nepovoljnog djelovanja na okoliš. Odabir strukturne proizvodnje na povrćarskom poljoprivrednom gospodarstvu prva je i jedna od najvažnijih odluka koje određuju budući poslovni uspjeh. Na odabir povrćarskih kultura koje će biti nazočne u proizvodnoj strukturi gospodarstva utječe veći broj kriterija što zahtjeva primjenu neke od višekriterijskih metoda odlučivanja.
Izvorni jezik
Hrvatski