Pregled bibliografske jedinice broj: 756448
Učinak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama
Učinak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama, 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 756448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama
(The effect of selected phenolic compounds on antioxidant and antimicrobial activity of resveratrol in binary phenolic mixtures)
Autori
Danijela Skroza
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.03
Godina
2015
Stranica
209
Mentor
Katalinić, Višnja
Ključne riječi
antagonizam; antimikrobna svojstva; antioksidacijska aktivnost; binarne fenolne smjese; fenolni spojevi; resveratrol; sinergija
(antagonism; antimicrobial properties; antioxidant activity; binary phenolic mixtures; phenolic compounds; resveratrol; synergy)
Sažetak
U ovom radu određen je učinak odabranih fenolnih spojeva (fenolnih kiselina, flavonoida, stilbena) na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola. Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva i binarnih fenolnih smjesa s resveratrolom određena je korištenjem FRAP, DPPH i BR metoda, dok je antimikrobna učinkovitost na test modelima odabranih gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija kvantificirana mikrodilucijskom metodom. Rezultati istraživanja ukazuju na razlike u biološkoj aktivnosti testiranih fenolnih spojeva, kao i binarnih fenolnih smjesa. Na osnovu rezultata dobivenih ovom studijom, može se zaključiti da interakcija pojedinih fenolnih spojeva s resveratrolom u ekvimolarnim binarnim smjesama, rezultira sinergijskim, aditivnim ili čak antagonističkim antioksidacijskim učinkom. Sinergijsko djelovanje između katehina i resveratrola dokazano je svim korištenim antioksidacijskim metodama. Sinergijsko antimikrobno djelovanje prema gram-pozitivnim ili prema gram-negativnim bakterijama potvrđeno je za pojedine binarne fenolne smjese. Rezultati istraživanja ukazuju na potencijalnu povezanost molekularne strukture i aktivnosti fenolnih spojeva što doprinosi boljem razumijevanju mehanizama biološkog učinka prirodnih fenolnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split