Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 756448

Učinak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama


Danijela Skroza
Učinak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama, 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 756448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama
(The effect of selected phenolic compounds on antioxidant and antimicrobial activity of resveratrol in binary phenolic mixtures)

Autori
Danijela Skroza

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.03

Godina
2015

Stranica
209

Mentor
Katalinić, Višnja

Ključne riječi
antagonizam; antimikrobna svojstva; antioksidacijska aktivnost; binarne fenolne smjese; fenolni spojevi; resveratrol; sinergija
(antagonism; antimicrobial properties; antioxidant activity; binary phenolic mixtures; phenolic compounds; resveratrol; synergy)

Sažetak
U ovom radu određen je učinak odabranih fenolnih spojeva (fenolnih kiselina, flavonoida, stilbena) na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola. Antioksidacijska aktivnost fenolnih spojeva i binarnih fenolnih smjesa s resveratrolom određena je korištenjem FRAP, DPPH i BR metoda, dok je antimikrobna učinkovitost na test modelima odabranih gram-pozitivnih i gram-negativnih bakterija kvantificirana mikrodilucijskom metodom. Rezultati istraživanja ukazuju na razlike u biološkoj aktivnosti testiranih fenolnih spojeva, kao i binarnih fenolnih smjesa. Na osnovu rezultata dobivenih ovom studijom, može se zaključiti da interakcija pojedinih fenolnih spojeva s resveratrolom u ekvimolarnim binarnim smjesama, rezultira sinergijskim, aditivnim ili čak antagonističkim antioksidacijskim učinkom. Sinergijsko djelovanje između katehina i resveratrola dokazano je svim korištenim antioksidacijskim metodama. Sinergijsko antimikrobno djelovanje prema gram-pozitivnim ili prema gram-negativnim bakterijama potvrđeno je za pojedine binarne fenolne smjese. Rezultati istraživanja ukazuju na potencijalnu povezanost molekularne strukture i aktivnosti fenolnih spojeva što doprinosi boljem razumijevanju mehanizama biološkog učinka prirodnih fenolnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (autor)

Avatar Url Višnja Katalinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Danijela Skroza
Učinak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama, 2015., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Danijela Skroza (2015) 'Učinak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {209}, keywords = {antagonizam, antimikrobna svojstva, antioksidacijska aktivnost, binarne fenolne smjese, fenolni spojevi, resveratrol, sinergija}, title = {U\v{c}inak odabranih fenolnih spojeva na antioksidacijsku i antimikrobnu aktivnost resveratrola u binarnim fenolnim smjesama}, keyword = {antagonizam, antimikrobna svojstva, antioksidacijska aktivnost, binarne fenolne smjese, fenolni spojevi, resveratrol, sinergija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2015}, pages = {209}, keywords = {antagonism, antimicrobial properties, antioxidant activity, binary phenolic mixtures, phenolic compounds, resveratrol, synergy}, title = {The effect of selected phenolic compounds on antioxidant and antimicrobial activity of resveratrol in binary phenolic mixtures}, keyword = {antagonism, antimicrobial properties, antioxidant activity, binary phenolic mixtures, phenolic compounds, resveratrol, synergy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font