Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 755542

Tamni rub ispod ovitka nije samo senzorski problem već može biti i uzrok kvarenja kulena


Kovačević, Dragan
Tamni rub ispod ovitka nije samo senzorski problem već može biti i uzrok kvarenja kulena // Agroglas, 337 (2014), 40-41 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 755542 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tamni rub ispod ovitka nije samo senzorski problem već može biti i uzrok kvarenja kulena
(The dark edge below casing not only the sensor problem but can also be a cause of spoilage of kulen)

Autori
Kovačević, Dragan

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 337 (2014); 40-41

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
kulen ; kora koaguliranih proteina ; difuzno sušenje ; kvarenje
(kulen ; rind of coagulated protein ; diffused drying ; spoilage)

Sažetak
Do nastanka tamnog ruba odnosno koagulacije u površinskom sloju kulena dolazi usljed prebrzog i prekomjernog gubitka vode, odnosno procesa sušenja i dimljenja u kojima je strujanje zraka/dima prebrzo, malu relativnu vlažnost zraka/dima i visoku temperaturu zraka/ dima. Stvaranje kore koaguliranih proteina (tamni rub) sprječava proces difuzije vode iz središta proizvoda prema površini što ima za posljedicu nepotpuno konzerviranje sušenjem i stvaranje povoljnih uvjeta za razvitak nepoželjnih mikroorganizama uzročnika kvarenja (bakterija, kvasaca i plijesni) ili patogenih bakterija. Također, nepotpuno sušenje onemogućava stvaranje tipične teksture gotovog proizvoda. Naime, stvara se velika razlika u teksturi ruba i središta gotovog proizvoda u kojem se zadržava veća količina vode što rezultira mekanom teksturom sličnoj sirovom nadjevu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan
Tamni rub ispod ovitka nije samo senzorski problem već može biti i uzrok kvarenja kulena // Agroglas, 337 (2014), 40-41 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Kovačević, D. (2014) Tamni rub ispod ovitka nije samo senzorski problem već može biti i uzrok kvarenja kulena. Agroglas, 337, 40-41.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, year = {2014}, pages = {40-41}, keywords = {kulen, kora koaguliranih proteina, difuzno su\v{s}enje, kvarenje}, journal = {Agroglas}, volume = {337}, issn = {1333-1728}, title = {Tamni rub ispod ovitka nije samo senzorski problem ve\'{c} mo\v{z}e biti i uzrok kvarenja kulena}, keyword = {kulen, kora koaguliranih proteina, difuzno su\v{s}enje, kvarenje} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, year = {2014}, pages = {40-41}, keywords = {kulen, rind of coagulated protein, diffused drying, spoilage}, journal = {Agroglas}, volume = {337}, issn = {1333-1728}, title = {The dark edge below casing not only the sensor problem but can also be a cause of spoilage of kulen}, keyword = {kulen, rind of coagulated protein, diffused drying, spoilage} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font