Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 755536

Standardna kvaliteta kulena zahtijeva standardne proizvodne uvjete


Kovačević, Dragan
Standardna kvaliteta kulena zahtijeva standardne proizvodne uvjete // Agroglas, 339 (2014), 30-31 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 755536 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Standardna kvaliteta kulena zahtijeva standardne proizvodne uvjete
(Standard quality of kulen requires standard production conditions)

Autori
Kovačević, Dragan

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 339 (2014); 30-31

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
zrenje ; fermentacija ; optimiranje tehnoloških parametara ; tehnološke bakterije
(ripening ; fermentation ; optimization of technological parameters ; technological bacteria)

Sažetak
Tehnološke bakterije izolirane iz tradicionalno proizvedenog kulena su homofermentativne bakterije mliječne kiseline: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus plantarum i Lactobacillus delbruckii, heterofermentativne Lactococcus mesenteroides i koagulaza negativni stafilokoki Staphylococcus xylosus i Staphylococcus warneri. S obzirom da su tehnološke bakterije živi organizmi na njihov rast, razvoj i djelovanje može utjecati veliki broj čimbenika kao što su temperatura, relativna vlažnost, kiselost, prisutnost antibiotika, nedostatak šećera, kontaminacija antagonističkim mikroorganizmima s opreme, ruku radnika, iz vode, iz začina i na druge razne načine. Prema tome, stvaranje optimalnih uvjeta rasta i razvoja tehnoloških bakterija - zahtijeva kontrolu i upravljanje tehnološkim parametrima te primjenu najviših zdravstvenih i higijenskih standarda što je jedino moguće optimiranjem tehnoloških parametara fermentacije i zrenja primjenom automatiziranih komora za zrenje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan
Standardna kvaliteta kulena zahtijeva standardne proizvodne uvjete // Agroglas, 339 (2014), 30-31 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Kovačević, D. (2014) Standardna kvaliteta kulena zahtijeva standardne proizvodne uvjete. Agroglas, 339, 30-31.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, year = {2014}, pages = {30-31}, keywords = {zrenje, fermentacija, optimiranje tehnolo\v{s}kih parametara, tehnolo\v{s}ke bakterije}, journal = {Agroglas}, volume = {339}, issn = {1333-1728}, title = {Standardna kvaliteta kulena zahtijeva standardne proizvodne uvjete}, keyword = {zrenje, fermentacija, optimiranje tehnolo\v{s}kih parametara, tehnolo\v{s}ke bakterije} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, year = {2014}, pages = {30-31}, keywords = {ripening, fermentation, optimization of technological parameters, technological bacteria}, journal = {Agroglas}, volume = {339}, issn = {1333-1728}, title = {Standard quality of kulen requires standard production conditions}, keyword = {ripening, fermentation, optimization of technological parameters, technological bacteria} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font