Pregled bibliografske jedinice broj: 755530
Dim površinski konzervira i stvara specifičnu boju i aromu kulena
Dim površinski konzervira i stvara specifičnu boju i aromu kulena // Agroglas, 347 (2014), 37-37 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 755530 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dim površinski konzervira i stvara specifičnu boju
i aromu kulena
(The smoke conserved surface and creates a specific
color and aroma of kulen)
Autori
Kovačević, Dragan
Izvornik
Agroglas (1333-1728) 347
(2014);
37-37
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Slavonski kulen ; dim ; hladno dimljenje ; boja ; aroma ; konzerviranje
(Slavonian kulen ; smoke ; cold smoking ; color ; flavor ; preservative)
Sažetak
Ključno je tijekom dimljenja kulena osigurati nepotpuno izgaranje (tinjanje) strugotine tvrdih vrsta drveta te hladno dimljenje (temperaturu dima od 25 – 28 oC) čime se sprječava stvaranje po zdravlje opasnih tvari (kancerogena) i sprječava stvaranje kore koaguliranih proteina (tamnog prstena ispod ovitka).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija