Pregled bibliografske jedinice broj: 755529
Opasnosti od plijesni u tradicionalnoj proizvodnji Slavonskog kulena
Opasnosti od plijesni u tradicionalnoj proizvodnji Slavonskog kulena // Agroglas, 335 (2014), 40-41 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 755529 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Opasnosti od plijesni u tradicionalnoj proizvodnji
Slavonskog kulena
(The dangers of mold in the traditional production
of the Slavonian kulen)
Autori
Kovačević, Dragan
Izvornik
Agroglas (1333-1728) 335
(2014);
40-41
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Kontaminacija plijesnima ; žitarice ; mikotoksini ; plijesni roda Penicillium ; podroda Penicillium
(The contamination with molds ; cereals ; mycotoxins ; mold Penicillium genus ; subgenus Penicillium)
Sažetak
Do kontaminacije kulena kolonijama plijesni tijekom procesa zrenja dolazi spontano sporama plijesni prisutnim u prostoriji za zrenje koje su najčešće podrijetlom s okolnih njiva pod kulturama žitarica i slobodno lebde nošene strujom zraka. Kontaminacija plijesnima iz okoline i uvjeti proizvodnje trajnih kobasica rezultiraju dominacijom kserotolerantnih plijesni roda Penicillium, podroda Penicillium. Posljedica je to lakšeg rasta većine vrsta plijesni roda Penicillium u uvjetima visoke relativne vlažnosti zraka (od 86 do 92%) i temperature (od 15 do 20 °C), koje su dominantne u komorama za zrenje kulena. Plijesan koja obrasta i kontaminira površinu ovitka Slavonskog kulena raste spontano, nije „plemenita“ i tijekom istraživanjima koje smo proveli u sklopu projekta financiranog od strane Hrvatske agencije za hranu: „Utjecaj površinske plijesni na kontaminaciju Slavonskog kulena okratoksinom A tijekom procesa zrenja“ identificirali smo sljedeće rodove: Penicillium sp., Aspergillus sp. i Alternaria sp. i njihove sojeve, koji nedvojbeno potječu od plijesni sa žitarica te smo dokazali da proizvode, za zdravlje štetne, mikotoksine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija