Pregled bibliografske jedinice broj: 755526
Jednostavna kalkulacija u proizvodnji slavonskog kulena
Jednostavna kalkulacija u proizvodnji slavonskog kulena // Agroglas, 339 (2014), 30-31 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 755526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jednostavna kalkulacija u proizvodnji slavonskog
kulena
(A simple calculation in the production of the
Slavonian kulen)
Autori
Kovačević, Dragan
Izvornik
Agroglas (1333-1728) 339
(2014);
30-31
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Slavonski kulen ; ekonomska opravdanost proizvodnje ; tehnološka bilanca
(Slavonian kulen ; economic justification of production ; technological balance)
Sažetak
EU kontinuirano bilježi rast tržišne potražnje za tradicionalnim proizvodima, posebice zaštićenim, što jamči siguran plasman (posebice kroz integralnu ponudu putem ruralnog turizma) i postizanje značajno viših cijena od industrijski proizvedenih trajnih kobasica. Za analizu ekonomske opravdanosti koja potencijalnim poduzetnicima, odnosno proizvođačima može poslužiti kao parametar pri donošenju poslovne odluke o investiranju u proizvodnju kulena, potrebno je poznavati tehnološku bilancu. S obzirom da se kulen proizvodi od najkvalitetnijeg mesa svinje, maksimalni maseni udio mesa za kulen u masi „žive vage“ svinje iznosi cca 15%. Sirovi kulen tijekom šestomjesečnog zrenja gubi na masi (kalira) do 50%. Prema tome masa vrhunskog tradicionalnog zrelog kulena (gotovog proizvoda) koja se može proizvesti iz jedne svinje iznosi 10% „žive vage“. Osim kulena kao glavnog proizvoda, tijekom prerade u seoskim domaćinstvima proizvode se i drugi tradicionalni proizvodi koji u skladu s prehrambenim trendovima imaju sve veću vrijednost i potražnju na tržištu. Tako se od svinje 150 kg „žive vage“ proizvede uz kulen oko 20 kg kobasica, 7 kg slanine, 0, 75 kg "špic" rebara, 2, 5 kg švargla te13 kg čvaraka i masti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija