Pregled bibliografske jedinice broj: 755428
Osjetljivost izdvojenih uzročnika mastitisa prema antimikrobnim tvarima
Osjetljivost izdvojenih uzročnika mastitisa prema antimikrobnim tvarima // Mljekarstvo, 65 (2015), 3; 149-158 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 755428 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osjetljivost izdvojenih uzročnika mastitisa prema antimikrobnim tvarima
(Sensitivity of selected mastitis pathogens to antimicrobial agents)
Autori
Leskovec, Petra ; Bendelja Ljoljić, Darija ; Benić, Miroslav ; Kostelić, Antun ; Cvetnić, Željko ; Antunac, Neven
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 65
(2015), 3;
149-158
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mastitis; mlijeko; bakterije; antibiogram; antibiotici
(mastitis; milk; bacteria; antibiogram; antibiotics)
Sažetak
U suvremenoj govedarskoj proizvodnji veliki problem predstavlja mastitis, kako u ekonomskom tako i u dijagnostičkom smislu. Do izravnih ekonomskih gubitaka za proizvođača dolazi zbog smanjene mliječnosti, promijenjenog sastava mlijeka, troškova liječenja, gubitka jedne ili više četvrti vimena, karence i povećanog utroška rada Najveće štete u proizvodnji mlijeka uzrokuju supkliničke (nevidljive) upale. Cilj ovoga rada bio je utvrditi osjetljivost pojedinih bakterijskih uzročnika mastitisa na antimikrobne tvari u pripravcima za liječenje mastitisa koji se koriste u Republici Hrvatskoj. Uzročnici mastitisa izdvojeni su na hranjivoj podlozi eskulin krvni agar te podvrgnuti testu osjetljivosti na 8 antimikrobnih tvari. Najveća osjetljivost sojeva bakterije Staphylococcus aureus utvrđena je prema amoksicilinu s klavulanskom kiselinom i cefoperazonu, dok je izrazita rezistencija zapažena prema penicilinu i ampicilinu (gotovo 100%). Također, utvrđena je i relativno visoka učinkovitost ampicilina (96, 1%), amoksicilina s klavulanskom kiselinom (94, 1%) i penicilina (92, 8%) na sojeve bakterije Streptococcus uberis, dok je najmanju osjetljivost bakterija imala prema streptomicinu. Kroz rezultate analiza vidljivo je da je sve veći broj bakterija razvio rezistentnost na određene antimikrobne tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Antun Kostelić
(autor)
Željko Cvetnić
(autor)
Darija Bendelja Ljoljić
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Miroslav Benić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus