Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 755161

Aflatoksini - Onečišćenje, učinci i metode redukcije


Pleadin, Jelka; Frece, Jadranka; Markov, Ksenija
Aflatoksini - Onečišćenje, učinci i metode redukcije // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 9 (2014), 3-4; 75-82 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 755161 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aflatoksini - Onečišćenje, učinci i metode redukcije
(Aflatoxins - Contamination, effects and methods of reduction)

Autori
Pleadin, Jelka ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 9 (2014), 3-4; 75-82

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
aflatoksini; aflatoksin B1; hrana i hrana za životinje; onečišćenje; učinci u organizmu; redukcija
(aflatoxins; aflatoxin B1; food and feed; contamination; effects in the body; reduction)

Sažetak
Plijesni roda Aspergillus među najčešćim su uzročnicima kvarenja hrane i hrane za životinje, a u nepovoljnim uvjetima mogu proizvesti mikotoksine kao toksične sekundarne metabolite. Aflatoksini su skupina mikotoksina koji često onečišćuju različite žitarice, među kojima najčešće kukuruz, a ulaskom u prehrambeni lanac uslijed ishrane životinja onečišćenim krmivom, mogu biti prisutni i u hrani životinjskog podrijetla. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) svrstava aflatoksine u humane karcinogene skupine 1A, a sa stajališta zdravstvene ispravnosti, jedan od najvažnijih mikotoksina je aflatoksin B1. Zbog snažnog karcinogenog, teratogenog i mutagenog djelovanja, čiji su učinci u ljudi i životinja u ovisnosti o razini i trajanju izlaganja, prisutnost aflatoksina B1 u hrani i hrani za životinje potrebno je potpuno spriječiti ili zadržati na najnižoj mogućoj razini. Kako prisutnost aflatoksina može biti opasna po zdravlje ljudi i životinja, u cilju sprječavanja štetnih učinaka, ali i posljedičnih gospodarskih problema velikih razmjera, stalna kontrola u hrani i hrani za životinje od velikog su značaja širom svijeta. U cilju proizvodnje zdravstveno ispravne hrane potreban je kontinuirani razvoj novih metoda za detekciju aflatoksina i redukciju onečišćenja kao i sustavna provedba monitoringa na reprezentativnom broju uzoraka hrane i hrane za životinje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Markov (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Jadranka Frece (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Hrčak

Citiraj ovu publikaciju:

Pleadin, Jelka; Frece, Jadranka; Markov, Ksenija
Aflatoksini - Onečišćenje, učinci i metode redukcije // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 9 (2014), 3-4; 75-82 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Pleadin, J., Frece, J. & Markov, K. (2014) Aflatoksini - Onečišćenje, učinci i metode redukcije. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 9 (3-4), 75-82.
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Frece, Jadranka and Markov, Ksenija}, year = {2014}, pages = {75-82}, keywords = {aflatoksini, aflatoksin B1, hrana i hrana za \v{z}ivotinje, one\v{c}i\v{s}\'{c}enje, u\v{c}inci u organizmu, redukcija}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {9}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Aflatoksini - One\v{c}i\v{s}\'{c}enje, u\v{c}inci i metode redukcije}, keyword = {aflatoksini, aflatoksin B1, hrana i hrana za \v{z}ivotinje, one\v{c}i\v{s}\'{c}enje, u\v{c}inci u organizmu, redukcija} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Frece, Jadranka and Markov, Ksenija}, year = {2014}, pages = {75-82}, keywords = {aflatoxins, aflatoxin B1, food and feed, contamination, effects in the body, reduction}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {9}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Aflatoxins - Contamination, effects and methods of reduction}, keyword = {aflatoxins, aflatoxin B1, food and feed, contamination, effects in the body, reduction} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font