Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 754746

Zaštita u funkciji poboljšanja kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda


Kovačević, Dragan
Zaštita u funkciji poboljšanja kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda // Zbornik radova sa 3. simpozijuma - Bezbednost i kvaliteta namirnica animalnog porekla
Beograd: Fakultet veterinarske medicine, 2012. str. 64-69 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 754746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zaštita u funkciji poboljšanja kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda
(Protection in order to improve the quality and safety of traditional meat products)

Autori
Kovačević, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova sa 3. simpozijuma - Bezbednost i kvaliteta namirnica animalnog porekla / - Beograd : Fakultet veterinarske medicine, 2012, 64-69

ISBN
978-86-6021-060-1

Skup
Simpozijum - Bezbednost i kvaliteta namirnica animalnog porekla (3 ; 2012)

Mjesto i datum
Beograd, Srbija, 22.11.2012. - 23.11.2012

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
oznake zaštite; kvaliteta; sigurnost; tradicionalni mesni proizvodi
(mark protection; quality; safety; traditional meat products)

Sažetak
U zemljama EU od 1992. godine do danas zaštićeno je više od 1100 tradicionalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda od čega više od 120 čine mesne prerađevine: različite vrste kobasica, šunki (pršuta) i drugih mesnih proizvoda (549 proizvoda zaštićeno je oznakom izvornosti, 526 je zaštićeno oznakom zemljopisnog podrijetla i 38 oznakom tradicionalnog ugleda). Višegodišnja istraživanja provedena na slavonskom kulenu pokazala su da bi se zaštitom oznakama zemljopisnog podrijetla ili izvornosti, riješio najveći broj marketinških, veterinarsko-zdravstvenih i tehnoloških problema koji opterećuju proizvodnju svih tradicionalnih mesnih proizvoda te bi se bez sezonskih oscilacija, osigurala kontinuirana opskrba tržišta dovoljnim količinama sigurnih proizvoda standardne kvalitete. Također, zaštita bi kroz udruge proizvođača, sukladno registriranoj specifikaciji proizvoda, omogućila kontinuirani nadzor tehnologije proizvodnje te efikasniju edukaciju proizvođača i primjenu najnovijih tehnoloških dostignuća kao preduvjeta stvaranja branda i tržišne konkurentnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan
Zaštita u funkciji poboljšanja kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda // Zbornik radova sa 3. simpozijuma - Bezbednost i kvaliteta namirnica animalnog porekla
Beograd: Fakultet veterinarske medicine, 2012. str. 64-69 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kovačević, D. (2012) Zaštita u funkciji poboljšanja kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda. U: Zbornik radova sa 3. simpozijuma - Bezbednost i kvaliteta namirnica animalnog porekla.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, year = {2012}, pages = {64-69}, keywords = {oznake za\v{s}tite, kvaliteta, sigurnost, tradicionalni mesni proizvodi}, isbn = {978-86-6021-060-1}, title = {Za\v{s}tita u funkciji pobolj\v{s}anja kvalitete i sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda}, keyword = {oznake za\v{s}tite, kvaliteta, sigurnost, tradicionalni mesni proizvodi}, publisher = {Fakultet veterinarske medicine}, publisherplace = {Beograd, Srbija} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, year = {2012}, pages = {64-69}, keywords = {mark protection, quality, safety, traditional meat products}, isbn = {978-86-6021-060-1}, title = {Protection in order to improve the quality and safety of traditional meat products}, keyword = {mark protection, quality, safety, traditional meat products}, publisher = {Fakultet veterinarske medicine}, publisherplace = {Beograd, Srbija} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font