Pregled bibliografske jedinice broj: 754713
Određivanje toplinske difuzivnosti surimija Dickersonovom metodom
Određivanje toplinske difuzivnosti surimija Dickersonovom metodom // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 48 (1998), 6; 231-235 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 754713 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje toplinske difuzivnosti surimija
Dickersonovom metodom
(Determination of heat diffusivity of surimi by
Dickerson method)
Autori
Kovačević, Dragan ; Kurtanjek, Želimir ; Kajfež, Tamara
Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 48
(1998), 6;
231-235
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
toplinska difuzivnost ; hrana ; Dickersonov postupak
(heat diffusivity ; food ; Dickerson method)
Sažetak
Za određivanje toplinske difuzivnosti alpha surimija u temperaturnom rasponu od -20 do 20 C, izrađen je laboratorijski uređaj za određivanje alpha primjenom Dickerson-ove metode. Povezanost mjernog uređaja s računalom (PC) omogućava on-line pracenje procesa odmrzavanja, veliku frekvenciju uzorkovanja i graficku interpretaciju rezultata. Surimi je pripremljen u laboratorijskim uvjetima od srdele (Sardina pilchardus). Maseni udio vode u surimiju iznosi w=81, 5 %, alpha surimija određena je u temperaturnom području iznad Tf i iznosi alpha=1, 31 10^-7 m^2s^-1 . Vrijednost izmjerene toplinske difuzivnosti surimija dobro se slaže s literaturnom vrijednosti određenom pomoću eksperimentalnih podataka za cp, k, i rho, (alpha=1, 372 10^-7 m^2s^-1) te s vrijednostima toplinske difuzivnosti za skušu (w=78, 9%), alpha=1, 332 10^-7 m^2s^-1. Mogucnost određivanja alpha na temperaturama iznad Tf primjenom Dickersonove metode i matematičkog modela toplinske difuzivnosti, dobro slaganje eksperimentalnih podataka s literaturnim, te postignuta reprocudibilnost rezultata, potvrđuje uspješnost konstrukcijskog rješenja uređaja (posebice mjernog sustava) te odabir parametara koje definiraju uvjete i način mjerenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts