Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 754703

Fizikalno-kemijska svojstva boja i tekstura trajnih kobasica


Kovačević, Dragan; Mastanjević, Krešimir
Fizikalno-kemijska svojstva boja i tekstura trajnih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 6; 484-487 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 754703 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva boja i tekstura trajnih kobasica
(Physico-chemical colour and textural properties of dry sausages)

Autori
Kovačević, Dragan ; Mastanjević, Krešimir

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16 (2014), 6; 484-487

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
trajne (fermentirane) kobasice ; fizikalno-kemijska svojstva ; boja ; profil teksture
(dry fermented sausage ; physico-chemical properties ; texture profile ; colour)

Sažetak
U ovom radu određivana su fizikalno-kemijska svojstva te boja i profil teksture trajnih (fermentiranih) kobasica s hrvatskog tržišta (Slavonskog kulena, kulenove seke, domaće slavonske kobasice, istarske kobasice, suđuka, konjske salame i choriza). Maseni udio vode u svim uzorcima trajnih kobasica bio je u skladu s propisanom vrijednosti, odnosno ispod 40%. Fizikalno-kemijska svojstva analiziranih trajnih kobasica pokazala su statistički značajne razlike u pH vrijednostima (P < 0, 05) i vrijednostima aktiviteta vode (aw) te masenim udjelima vode, ukupnih bjelančevina, masti, soli, pepela i kolagena. Također, utvrđene su statistički značajne razlike (P < 0, 05) između instrumentalnih parametara boje (L*, a* i b*) i profila teksture pojedinih uzoraka trajnih kobasica. Navedeni rezultati posljedica su razlika u sirovinama, recepturi i tehnologiji proizvodnje. Najviši maseni udio bjelačevina imali su uzorci kulenove seke (38, 59%), domaće slavonske kobasice (36, 57%) i Slavonskog kulena (35, 18%). Svi uzorci trajnih (fermentiranih) kobasica imali su veći maseni udio bjelančevina od propisanih 16%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan; Mastanjević, Krešimir
Fizikalno-kemijska svojstva boja i tekstura trajnih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 6; 484-487 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Kovačević, D. & Mastanjević, K. (2014) Fizikalno-kemijska svojstva boja i tekstura trajnih kobasica. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (6), 484-487.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2014}, pages = {484-487}, keywords = {trajne (fermentirane) kobasice, fizikalno-kemijska svojstva, boja, profil teksture}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva boja i tekstura trajnih kobasica}, keyword = {trajne (fermentirane) kobasice, fizikalno-kemijska svojstva, boja, profil teksture} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan and Mastanjevi\'{c}, Kre\v{s}imir}, year = {2014}, pages = {484-487}, keywords = {dry fermented sausage, physico-chemical properties, texture profile, colour}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Physico-chemical colour and textural properties of dry sausages}, keyword = {dry fermented sausage, physico-chemical properties, texture profile, colour} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font