Pregled bibliografske jedinice broj: 754699
Tehnologija trajnih (fermentiranih) kobasica
Tehnologija trajnih (fermentiranih) kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 4; 292-295 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 754699 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija trajnih (fermentiranih) kobasica
(Technology of dry (fermented) sausages)
Autori
Kovačević, Dragan ; Frece, Jadranka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16
(2014), 4;
292-295
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
tehnologija ; fermentirane kobasice ; optimiranje ; bakterijske starter kulture
(technology ; fermented sausages ; optimization ; bacterial starter culture)
Sažetak
Trajne kobasice su visokovrijedni mesni proizvodi koji zbog jedinstvene mikroflore vezane za mikrolokaciju proizvodnje te zbog složenog procesa proizvodnje koji uključuje i „konzerviranje preprekama“, odnosno sinergističko djelovanje nekoliko metoda konzerviranja na subletalnoj razini, u svojoj proizvodnji, a u svrhu dobivanja sigurnih proizvoda standardne kvalitete bez senzorskih grešaka, zahtijevaju primjenu najnovijih tehnoloških dostignuća. To uključuje primjenu starter kultura (ukoliko se radi o tradicionalnim trajnim kobasicama - autohtonih starter kultura ) te primjenu komora za zrenje koje osiguravaju automatsku regulaciju tehnoloških parametara i upravljanje pojedinim tehnološkim procesima, posebice procesima fermentacije i zrenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts