Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 754697

Aditivi koji se koriste u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica


Kovačević, Dragan
Aditivi koji se koriste u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 3; 208-210 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 754697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aditivi koji se koriste u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica
(Additives for industrial production of fermented sausages)

Autori
Kovačević, Dragan

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16 (2014), 3; 208-210

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
prehrambeni aditivi ; fermentirane kobasice ; industrijska proizvodnja
(food additives ; fermented sausages ; industrial production)

Sažetak
Aditivi nitrati i nitriti te askorbati nisu uobičajeni sastojak hrvatskih tradicionalnih fermentiranih kobasica (napr. kulena, domaćih kobasica i dr.), a koriste se u uglavnom u industrijskoj proizvodnji u svrhu konzerviranja (nitriti su jedini konzervans koji inhibira rast Clostridium botulinum) i poboljšanja senzorskih svojstava (stvaranje i stabilizacija svijetlo- crvene boje nadjeva, NOMb i NOMbCr). S obzirom da navedeni aditivi, posebice nitriti imaju štetno djelovanje na ljudsko zdravlje i spadaju u najrizičniju skupinu aditiva - njihova koncentracija u mesnim proizvodima je zakonski ograničena te je European Food Safety Authority (EFSA) dala preporuku za primjenu odgovarajuće tehnološke prakse kako bi se razina nitrata i nitrita koji se dodaju hrani smanjila na najmanju moguću razinu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Dragan
Aditivi koji se koriste u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 3; 208-210 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Kovačević, D. (2014) Aditivi koji se koriste u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (3), 208-210.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, year = {2014}, pages = {208-210}, keywords = {prehrambeni aditivi, fermentirane kobasice, industrijska proizvodnja}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Aditivi koji se koriste u industrijskoj proizvodnji fermentiranih kobasica}, keyword = {prehrambeni aditivi, fermentirane kobasice, industrijska proizvodnja} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Dragan}, year = {2014}, pages = {208-210}, keywords = {food additives, fermented sausages, industrial production}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Additives for industrial production of fermented sausages}, keyword = {food additives, fermented sausages, industrial production} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font