Pregled bibliografske jedinice broj: 754676
Tehnološka bilanca u tradicionalnoj proizvodnji slavonskog kulena
Tehnološka bilanca u tradicionalnoj proizvodnji slavonskog kulena // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 2; 122-124 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 754676 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnološka bilanca u tradicionalnoj proizvodnji
slavonskog kulena
(Technological balance in the traditional production
of the kulen)
Autori
Kovačević, Dragan
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16
(2014), 2;
122-124
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Slavonski kulen ; tehnološka bilanca ; ekonomska isplativost proizvodnje
(Slavonian kulen ; technological balance ; economical efficiency)
Sažetak
Tehnološka bilanca proizvodnje kulena i drugih tradicionalnih proizvoda je preduvjet za analizu ekonomske opravdanosti njegove proizvodnje. S obzirom da se kulen proizvodi od najvrijednijeg svinjskog mesa I. i II. kategorije te da se tijekom tehnološkog procesa usljed gubitka vode (kalo proizvodnje) masa sirovog kulena smanji za 45 - 50%, od svinje mase („žive vage“) cca 150 kg moguće je dobiti cca 15 kg ili 10% vrhunskog zrelog kulena te oko 45 kg ili 30% drugih proizvoda (domaće slavonske kobasice, čvaraka, masti, slanine, švargle i špic rebara).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts