Pregled bibliografske jedinice broj: 754616
Nalaz histamina u Livanjskom siru
Nalaz histamina u Livanjskom siru, 2007., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 754616 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nalaz histamina u Livanjskom siru
(Histamin finding in livanj-cheese)
Autori
Franjić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2007
Stranica
22
Mentor
Džaja, Petar
Ključne riječi
histamin; livanjski sir
(histamine; livaj.-cheese)
Sažetak
U pet uzoraka Livanjskog sira različite starosti utvrđen je histamin u zanemarivim količinama u dozama od 10 do 20 m ppm. Količina histamina u svih 5 uzoraka je veća ili ista uz koru nego li u sredini sira. Kretanje količine histamina od 7 do 69. dana zrenja ne daje nam za pravo da zaključimo da je količina hitsamina veća u starijih sireva. Iako je za pretragu uzet mali broj uzoraka možemo pretpostaviti kako je prikupljeno mlijeko s malim brojem bakterija koje tvore histamin. Isto tako zakjljučiti je kako dužina skladištenja ne utječe na povećanje koncentracije histamina u Livanjskom siru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina