Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 754594

Utjecaj primjene različitih temperatura na proces fermentacije slavonskog kulena


Došen, Marija
Utjecaj primjene različitih temperatura na proces fermentacije slavonskog kulena, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 754594 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj primjene različitih temperatura na proces fermentacije slavonskog kulena
(Influence Of Implementing Different Temperatures On The Process Of Slavonian Kulen Fermentation)

Autori
Došen, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
16.10

Godina
2014

Stranica
47

Mentor
Kovačević, Dragan

Ključne riječi
Slavonski kulen ; šećeri ; pH ; temperatura fermentacije
(Slavonian Kulen ; carbohydrates ; pH ; fermentation temperature)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj dodataka različitih šećera (glukoze i maltodekstrina) te primjene različitih temperatura (12 °C i 20 °C) na efikasnost procesa fermentacije kulena proizvedenog tradicionalnim postupkom. Uzorcima slanine, mesa i nadjeva te uzorcima kulena tijekom procesa fermentacije, određena su fizikalno- kemijska svojstva te je, u svrhu praćenja intenziteta i vremena trajanja procesa fermentacije, provedeno kontinuirano mjerenje pH vrijednosti. Proces fermentacije kulena započeo je neposredno nakon pripreme nadjeva te je trajao približno tri tjedna (referentni uzorak, uzorci s dodatkom 0, 7% glukoze i maltodekstrina pri temperaturi fermentacije 20 °C) te više od tri tjedna (uzorak s 0, 7% maltodekstrina pri temperaturi fermentacije 12 °C), odnosno više od četiri tjedna (referentni uzorak i uzorak s dodatkom 0, 7% glukoze pri temperaturi fermentacije 12 °C). Praćenje procesa fermentacije kojeg karakterizira povećanje koncentracije mliječne kiseline u nadjevu, provedeno je određivanjem pH vrijednosti. Najnižu pH vrijednost (4, 58) imao je uzorak s dodatkom maltodekstrina (w = 0, 7%) fermentiran pri 20 °C. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak maltodekstrina u odnosu na glukozu te provedba procesa fermentacije pri višim temperaturama (20 °C) ubrzavaju fermentaciju i povećavaju njezin intenzitet, odnosno znatnije snižavaju pH vrijednost nadjeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Došen, Marija
Utjecaj primjene različitih temperatura na proces fermentacije slavonskog kulena, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Došen, M. (2014) 'Utjecaj primjene različitih temperatura na proces fermentacije slavonskog kulena', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Do\v{s}en, Marija}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {Slavonski kulen, \v{s}e\'{c}eri, pH, temperatura fermentacije}, title = {Utjecaj primjene razli\v{c}itih temperatura na proces fermentacije slavonskog kulena}, keyword = {Slavonski kulen, \v{s}e\'{c}eri, pH, temperatura fermentacije}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Do\v{s}en, Marija}, year = {2014}, pages = {47}, keywords = {Slavonian Kulen, carbohydrates, pH, fermentation temperature}, title = {Influence Of Implementing Different Temperatures On The Process Of Slavonian Kulen Fermentation}, keyword = {Slavonian Kulen, carbohydrates, pH, fermentation temperature}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font