Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 754592

Utjecaj dodataka različitih šećera na proces fermentacije slavonskog kulena


Ivan Šakić
Utjecaj dodataka različitih šećera na proces fermentacije slavonskog kulena, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 754592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodataka različitih šećera na proces fermentacije slavonskog kulena
(Influence Of Supplements Various Carbohydrates On The Process Of Fermentation Slavonian Kulen)

Autori
Ivan Šakić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
24.03

Godina
2014

Stranica
48

Mentor
Kovačević, Dragan

Ključne riječi
Slavonski kulen ; šećeri ; pH ; fermentacija
(Slavonian kulen ; carbohydrates ; addition ; pH value ; fermentation)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj dodataka različitih šećera (glukoze, saharoze, laktoze, maltodekstrina) na efikasnost procesa fermentacije kulena proizvedenog tradicionalnim postupkom. Uzorcima mesa i slanine, nadjeva te uzorcima kulena tijekom procesa fermentacije određena su fizikalno-kemijska svojstva, gubitak na masi (kalo) te je, u svrhu praćenja intenziteta i vremena trajanja procesa fermentacije, provedeno kontinuirano mjerenje pH vrijednosti. Proces fermentacije kulena započeo je neposredno nakon pripreme nadjeva te je trajao približno 3 tjedna (uzorci s dodatkom 0, 8% maltodekstrina), odnosno oko 4 tjedna (referentni uzorak i uzorci s dodatkom 0, 8% laktoze, saharoze i glukoze), pri čemu se pH vrijednost s početnih 5, 5 – 5, 7 snižavala na najniže vrijednosti 5, 3 – 5, 4, odnosno 5, 00 u uzorcima s maltodekstrinom. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak maltodekstrina (w = 8%) uzorcima kulena, za razliku od glukoze, saharoze i laktoze, dodanih uzorcima kulena u jednakim masenim omjerima, značajno utječe na brzinu i intenzitet fermentacije te sniženje pH.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Dragan Kovačević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ivan Šakić
Utjecaj dodataka različitih šećera na proces fermentacije slavonskog kulena, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ivan Šakić (2014) 'Utjecaj dodataka različitih šećera na proces fermentacije slavonskog kulena', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {48}, keywords = {Slavonski kulen, \v{s}e\'{c}eri, pH, fermentacija}, title = {Utjecaj dodataka razli\v{c}itih \v{s}e\'{c}era na proces fermentacije slavonskog kulena}, keyword = {Slavonski kulen, \v{s}e\'{c}eri, pH, fermentacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2014}, pages = {48}, keywords = {Slavonian kulen, carbohydrates, addition, pH value, fermentation}, title = {Influence Of Supplements Various Carbohydrates On The Process Of Fermentation Slavonian Kulen}, keyword = {Slavonian kulen, carbohydrates, addition, pH value, fermentation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font