Pregled bibliografske jedinice broj: 754592
Utjecaj dodataka različitih šećera na proces fermentacije slavonskog kulena
Utjecaj dodataka različitih šećera na proces fermentacije slavonskog kulena, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 754592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodataka različitih šećera na proces
fermentacije slavonskog kulena
(Influence Of Supplements Various Carbohydrates On
The Process Of Fermentation Slavonian Kulen)
Autori
Ivan Šakić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.03
Godina
2014
Stranica
48
Mentor
Kovačević, Dragan
Ključne riječi
Slavonski kulen ; šećeri ; pH ; fermentacija
(Slavonian kulen ; carbohydrates ; addition ; pH value ; fermentation)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj dodataka različitih šećera (glukoze, saharoze, laktoze, maltodekstrina) na efikasnost procesa fermentacije kulena proizvedenog tradicionalnim postupkom. Uzorcima mesa i slanine, nadjeva te uzorcima kulena tijekom procesa fermentacije određena su fizikalno-kemijska svojstva, gubitak na masi (kalo) te je, u svrhu praćenja intenziteta i vremena trajanja procesa fermentacije, provedeno kontinuirano mjerenje pH vrijednosti. Proces fermentacije kulena započeo je neposredno nakon pripreme nadjeva te je trajao približno 3 tjedna (uzorci s dodatkom 0, 8% maltodekstrina), odnosno oko 4 tjedna (referentni uzorak i uzorci s dodatkom 0, 8% laktoze, saharoze i glukoze), pri čemu se pH vrijednost s početnih 5, 5 – 5, 7 snižavala na najniže vrijednosti 5, 3 – 5, 4, odnosno 5, 00 u uzorcima s maltodekstrinom. Dobiveni rezultati su pokazali da dodatak maltodekstrina (w = 8%) uzorcima kulena, za razliku od glukoze, saharoze i laktoze, dodanih uzorcima kulena u jednakim masenim omjerima, značajno utječe na brzinu i intenzitet fermentacije te sniženje pH.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Dragan Kovačević
(mentor)