Pregled bibliografske jedinice broj: 752490
Utjecaj temperature i svjetla na klijavost sjemena koprive
Utjecaj temperature i svjetla na klijavost sjemena koprive // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 271-275 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 752490 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i svjetla na klijavost sjemena koprive
(Influence of temperature and light on seed germination of stinging nettle (Urtica dioica))
Autori
Radman, Sanja ; Žutić, Ivanka ; Fabek, Sanja ; Frkin, Ana ; Benko, Božidar ; Toth, Nina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 271-275
ISBN
978-953-7878-27-6
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Urtica dioica; samonikla vrsta; temperatura klijanja; fotoperiod
(Urtica dioica; native species; the optimum temperature of germination; photoperiod)
Sažetak
Kopriva (Urtica dioica L.) je samonikla vrsta, koja se zbog prepoznate ljekovitosti i široke primjenjivosti posljednjih godina intenzivno sakuplja sa prirodnih staništa. Kako bi se izbjegla degradacija staništa i sakupljanje neprovjerenog biljnog materijala, koprivu je potrebno kultivirati. Cilj istraživanja bio je istražiti različite temperature klijanja sjemena koprive, kao i potrebe za svjetlom radi definiranja njenih bioloških zahtjeva s ciljem uvođenja u poljoprivrednu proizvodnju. Dvofaktorijalni pokus je postavljen u klima komori, u kontroliranim uvjetima rasta. Klijavost je promatrana pri temperaturama 15, 20 i 25 °C u uvjetima izmjene svjetla i tame (12 sati svjetla i 12 sati tame) te u konstantnoj tami. Energija klijanja utvrđena je nakon 13 dana, a ukupna klijavost nakon 21 dana promatranja. Najveća klijavost zabilježena je u uvjetima bez prisutnosti svjetlosti pri temperaturi 15 °C (23, 5 %) i 20 °C (22 %), a najmanja pri temperaturi 15 °C u izmjenama dana i noći (2 %).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(autor)
Sanja Radman
(autor)
Ivanka Žutić
(autor)
Sanja Fabek Uher
(autor)
Nina Toth
(autor)