Pregled bibliografske jedinice broj: 752450
Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog ječma pri različitim gnojidbama dušikom
Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog ječma pri različitim gnojidbama dušikom // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 80-81 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 752450 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog ječma pri različitim gnojidbama dušikom
(Genotypic differences in basic spring malting barley grain quality parameters under different nitrogen fertilization regimes)
Autori
Bukan, Miroslav ; Ikić, Ivica ; Jukić, Katarina ; Maričević, Marko ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 80-81
ISBN
978-953-7878-29-0
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
gnojidba dušikom ; jari ječam ; kvaliteta ; svojstva zrna ; prinos
(grain characteristics ; N fertilization ; quality ; spring barley ; yield)
Sažetak
Na eksperimentalnom polju Bc Instituta d.d. u Botincu postavljen je 2014. g. poljski pokus sa ciljem da se prouči utjecaj gnojidbe dušikom (N) na osnovna svojstva kvalitete zrna pivarskog ječma. Gnojidba N obavljena je u osnovnoj obradi tla u jesen te u vegetaciji tijekom busanja i vlatanja. Ukupne količine dodanog N iznosile su 84, 125, 134 i 152 kg/ha. U pokusu je bilo uključeno 19 genotipova jarog ječma: tri Bc sorte jarog ječma, Bc Alarik, Erih i Bc Kalnik, 10 Bc eksperimentalnih linija jarog ječma te šest sorti jarog ječma ostalih sjemenarskih kuća iz RH (Trojanac, Calcule, Quench, Prestige, Matej i Fran). Sukladno količini dodanog N između gnojidbi su uočene statistički značajne razlike za prinos zrna, hl masu i % zrna 1. klase. Gnojidba sa najmanje N rezultirala je najnižim prinosom, najnižom hl masom te najvišim % vlage zrna u žetvi, najvećim % zrna 2. klase i najvećim % nečistoća što upućuje na to da takav ječam ne bi zadovoljio stroge kriterije pivarske industrije prilikom otkupa. Razlike između sorata u prinosu zrna bile su nesignifikantne. Kao sorte sa višom hl masom i većim % zrna 1. klase izdvojile su se Quench, Prestige, GS 1799/95, Fran, Matej i Bc Alarik. Iste kultivare karakterizira manji % zrna 2. klase i manji % otpada. Interakcija genotip x gnojidba bila je nesignifikantna za sva svojstva upućujući na podjednaku reakciju kultivara na N gnojidbu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Miroslav Bukan
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Katarina Jukić
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)