Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 752450

Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog ječma pri različitim gnojidbama dušikom


Bukan, Miroslav; Ikić, Ivica; Jukić, Katarina; Maričević, Marko; Šarčević, Hrvoje
Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog ječma pri različitim gnojidbama dušikom // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 80-81 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 752450 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog ječma pri različitim gnojidbama dušikom
(Genotypic differences in basic spring malting barley grain quality parameters under different nitrogen fertilization regimes)

Autori
Bukan, Miroslav ; Ikić, Ivica ; Jukić, Katarina ; Maričević, Marko ; Šarčević, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 80-81

ISBN
978-953-7878-29-0

Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
gnojidba dušikom ; jari ječam ; kvaliteta ; svojstva zrna ; prinos
(grain characteristics ; N fertilization ; quality ; spring barley ; yield)

Sažetak
Na eksperimentalnom polju Bc Instituta d.d. u Botincu postavljen je 2014. g. poljski pokus sa ciljem da se prouči utjecaj gnojidbe dušikom (N) na osnovna svojstva kvalitete zrna pivarskog ječma. Gnojidba N obavljena je u osnovnoj obradi tla u jesen te u vegetaciji tijekom busanja i vlatanja. Ukupne količine dodanog N iznosile su 84, 125, 134 i 152 kg/ha. U pokusu je bilo uključeno 19 genotipova jarog ječma: tri Bc sorte jarog ječma, Bc Alarik, Erih i Bc Kalnik, 10 Bc eksperimentalnih linija jarog ječma te šest sorti jarog ječma ostalih sjemenarskih kuća iz RH (Trojanac, Calcule, Quench, Prestige, Matej i Fran). Sukladno količini dodanog N između gnojidbi su uočene statistički značajne razlike za prinos zrna, hl masu i % zrna 1. klase. Gnojidba sa najmanje N rezultirala je najnižim prinosom, najnižom hl masom te najvišim % vlage zrna u žetvi, najvećim % zrna 2. klase i najvećim % nečistoća što upućuje na to da takav ječam ne bi zadovoljio stroge kriterije pivarske industrije prilikom otkupa. Razlike između sorata u prinosu zrna bile su nesignifikantne. Kao sorte sa višom hl masom i većim % zrna 1. klase izdvojile su se Quench, Prestige, GS 1799/95, Fran, Matej i Bc Alarik. Iste kultivare karakterizira manji % zrna 2. klase i manji % otpada. Interakcija genotip x gnojidba bila je nesignifikantna za sva svojstva upućujući na podjednaku reakciju kultivara na N gnojidbu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Bukan, Miroslav; Ikić, Ivica; Jukić, Katarina; Maričević, Marko; Šarčević, Hrvoje
Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog ječma pri različitim gnojidbama dušikom // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 80-81 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Bukan, M., Ikić, I., Jukić, K., Maričević, M. & Šarčević, H. (2015) Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog ječma pri različitim gnojidbama dušikom. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Bukan, Miroslav and Iki\'{c}, Ivica and Juki\'{c}, Katarina and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {80-81}, keywords = {gnojidba du\v{s}ikom, jari je\v{c}am, kvaliteta, svojstva zrna, prinos}, isbn = {978-953-7878-29-0}, title = {Genotipske razlike u osnovnim svojstvima kvalitete zrna jarog pivarskog je\v{c}ma pri razli\v{c}itim gnojidbama du\v{s}ikom}, keyword = {gnojidba du\v{s}ikom, jari je\v{c}am, kvaliteta, svojstva zrna, prinos}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bukan, Miroslav and Iki\'{c}, Ivica and Juki\'{c}, Katarina and Mari\v{c}evi\'{c}, Marko and \v{S}ar\v{c}evi\'{c}, Hrvoje}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {80-81}, keywords = {grain characteristics, N fertilization, quality, spring barley, yield}, isbn = {978-953-7878-29-0}, title = {Genotypic differences in basic spring malting barley grain quality parameters under different nitrogen fertilization regimes}, keyword = {grain characteristics, N fertilization, quality, spring barley, yield}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font