Pregled bibliografske jedinice broj: 752445
Morfološka svojstva češnjaka Zadarske županije
Morfološka svojstva češnjaka Zadarske županije // Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 119-120 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 752445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka svojstva češnjaka Zadarske županije
(Morphologic traits of garlic from Zadar County)
Autori
Fabek, Sanja ; Toth, Nina ; Radman, Sanja ; Benko, Božidar ; Berljak, Jasna ; Kereša, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 119-120
ISBN
978-953-7878-29-0
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Allium sativum L.; masa i promjer lukovice; prinos; broj češnjeva
(Allium sativum L.; bulb mass and diameter; yield; number of cloves)
Sažetak
Na hrvatskom tržištu postoji velika potražnja za domaćim češnjakom, a sadašnja proizvodnja nije dostatna zbog nedostatka kvalitetnog sadnog materijala i neodgovarajućeg skladištenja. U cilju očuvanja domaće autohtone sorte češnjaka od nestajanja i unaprjeđenja proizvodnje, pokrenut je projekt revitalizacije proizvodnje češnjaka u Zadarskoj županiji poznatoj po povoljnim ekološkim uvjetima za njegov uzgoj. Sadni materijal je prikupljen s 4 lokacije iz okolice Benkovca: Bruška (E1), Lisičić (E2), Rodaljice (E3) i Gornji Karin (E4). Poljski pokus postavljen je u jesen 2012. godine u Zadarskoj županiji (Buković) i Zagrebu (Maksimir). Tijekom vegetacije jednom mjesečno su utvrđivani broj listova i visina biljke, dok su pri berbi analizirana morfološka svojstva lukovice (masa, visina, promjer i broj češnjeva). Ekotip E4 je na obje lokacije razvio najviše biljke s najvećim brojem listova. Najveću masu lukovice ostvario je ekotip E2 (25, 2 g) na lokaciji Buković, odnosno, ekotip E4 na lokaciji Maksimir (44 g). Na lokaciji Buković lukovice češnjaka razvile su manji broj češnjeva (2, 9 do 4, 8) u odnosu na lokaciju Maksimir (5, 2 do 7, 6). Na obje lokacije najvećim brojem češnjeva u lukovici isticali su se ekotipovi E1 i E2. Testirani ekotipovi prema morfološkim svojstvima uz potrošnju u svježem stanju imaju potencijal različite primjene u prerađivačkoj i farmaceutskoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Božidar Benko
(autor)
Sanja Radman
(autor)
Sanja Fabek Uher
(autor)
Jasna Berljak
(autor)
Nina Toth
(autor)
Snježana Kereša
(autor)