Pregled bibliografske jedinice broj: 752434
Procjena stabilnosti indirektnih pokazatelja kvalitete i reoloških svojstava ozime pšenice kod dvije razine gnojidbe dušikom
Procjena stabilnosti indirektnih pokazatelja kvalitete i reoloških svojstava ozime pšenice kod dvije razine gnojidbe dušikom // Zbornik sažetaka / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 94-95 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 752434 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena stabilnosti indirektnih pokazatelja kvalitete i reoloških svojstava ozime pšenice kod dvije razine gnojidbe dušikom
(Estimate of the stability of indirect quality parameters and rheological properties of winter wheat at two nitrogen fertilization levels)
Autori
Jukić, Katarina ; Ikić, Ivica ; Maričević, Marko ; Bukan, Miroslav ; Lovrić, Ana ; Pecina, Marija ; Šarčević, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 94-95
ISBN
978-953-7878-29-0
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 21.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ozima pšenica ; stabilnost ; kvaliteta ; reološka svojstva ; gnojidba
(winter wheat ; stability ; quality ; rheological propertis ; fertilization)
Sažetak
Stabilnost indirektinih pokazatelja kvalitete i reoloških svojstava ozime pšenice jedan je od zahtjeva mlinsko-pekarske industrije. U cilju određivanja stabilnosti pokazatelja kvalitete ozime pšenice, tijekom trogodišnjeg ispitivanja posijano je 19 genotipova u osam okolina (kombinacija lokacija x godina) kod reducirane (80 kgN/ha) i optimalne gnojidbe dušikom (180 kgN/ha). Stabilnost ispitivanih svojstava procijenjena je uz pomoć varijance stabilnosti prema Shukla modelu. Kod obje razine dušika, genotip Mihelca pokazao je stabilnost u svih pet indirektnih pokazatelja kvalitete, dok je genotip Sana imao najmanju stabilnost (0/5 vs. 1/5). Prikaz varijanci stabilnosti za farinografska svojstva kod obje razine dušika, pokazuje da su genotipovi Aura, Prima i Tina najstabilniji zbog uočene stabilnosti u svih sedam farinografskih pokazatelja, dok je genotip Renan imao najmanju stabilnost (0/7 vs. 1/7). Stabilnost u najvećem broju ekstenzografskih pokazatelja kod obje razine dušika imao je genotip Golubica (4/5 vs. 5/5) dok su najmanju stabilnost imali genotipovi Banica i Soissons (Banica 1/5 vs. 0/5 ; Soissons 1/5 vs. 1/5). Vrijednosti korelacija Shukla pokazatelja stabilnosti između dvije razine dušika bile su značajne samo za pojedine ispitivane pokazatelje kvalitete. Rezultati ovog istraživanja upućuju da je oplemenjivanje s naglaskom na kvalitetu potrebno provoditi kod više razina gnojidbe i u više okolina kako bi dobili bolji uvid u stabilnost ispitivanih svojstava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
106-1780691-2155 - Oplemenjivanje pšenice na rodnost, kvalitetu i otpornost na fuzarioze klasa (Vragolović, Antun, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780691-2047 - Efikasnost korištenja dušika i pekarska kakvoća kod pšenice (Šarčević, Hrvoje, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Bc Institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja, d.d.,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Pecina
(autor)
Ana Lovrić
(autor)
Miroslav Bukan
(autor)
Ivica Ikić
(autor)
Marko Maričević
(autor)
Hrvoje Šarčević
(autor)
Katarina Jukić
(autor)