Pregled bibliografske jedinice broj: 752407
Utjecaj klimatskih prilika na sadržaj ukupnih fenola i antocijana u plodu šljive
Utjecaj klimatskih prilika na sadržaj ukupnih fenola i antocijana u plodu šljive // 4. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.).
Osijek, 2014. str. 54-55 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 752407 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj klimatskih prilika na sadržaj ukupnih fenola i antocijana u plodu šljive
(Influence of climatic conditions on the content of total polyphenols and anthocyanins in plum fruit)
Autori
Dugalić, Krunoslav ; Jurković, Zorica ; Vuković, Dominik ; Sudar, Rezica ; Jurković, Vlatka ; Viljevac Vuletić, Marija ; Mihaljević, Ines ; Tomaš, Vesna ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
4. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
/ Kralik, Gordana - Osijek, 2014, 54-55
ISBN
978-953-7871-33-8
Skup
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.12.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
šljiva; polifenoli; antocijani; klima; sorta
(plum; polyphenols; anthocyanins; climate; cultivar)
Sažetak
Velik broj vrstašljiva koje su rasprostranjene u različitim ekološkim uvjetima, ovisno o specifičnim zahtjevima klimatskih prilika. Od velikog broja vrsta roda Prunus u uzgoju su najviše proširene sorte koje imaju podrijetlo od vrsta Prunus domestica L. i Prunus salicina Lind. Općenito veće gospodarsko značenje imaju sorte koje pripadaju vrsti Prunus domestica L. Dosadašnjim istraživanjima ustanovljeno je osjetno variranje ukupnih fenola i antocijana zbog genetskog varijabiliteta. istraživanja na Poljoprivrednom institutu Osijek pratila su utjecaj klimatskih prilika, temperatura i oborina, na sadržaj ukupnih polifenola i antocijana na sortama šljiva Č. ljepotica, Topstar, Tophit, Toptaste, Haganta i Jojo kroz tri godine. Rezultati istraživanja pokazuju značajne razlike među istraživanim godinama i sortama. Odnosi u sadržaju ukupnim polifenola i antocijana među sortama nisu zadržani kroz istraživane godine. Najveći sadržaj ukupnih polifenola izmjeren je kod sorte Haganta 2012. godine, a najmanji kod sorte Č. ljepotica 2013. godine. Najveći sadržaj antocijana zabilježen je kod sorte Topstar u 2012. godini, a najniži sadržaj kod sorte Tophit u 2013. godini. Sadržaj ukupnih polifenola i antocijana bio je najveći u 2012. godini kod svih istraživanih sorti. Istraživanja ukazuju na visoki stupanj korelacije klimatskih elemenata i sadržaja ukupnih polifenola i antocijana u plodu šljive.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
073-1781844-1930 - Biotehnološke metode u identifikaciji, selekciji i razmnožavanju voćaka (Jurković, Zorica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Zorica Jurković
(autor)
Ines Mihaljević
(autor)
Vesna Tomaš
(autor)
Marija Viljevac
(autor)
Krunoslav Dugalić
(autor)
Rezica Sudar
(autor)