Pregled bibliografske jedinice broj: 752376
Količina steviol glikozida u soku od jagode ovisno o tretmanu
Količina steviol glikozida u soku od jagode ovisno o tretmanu // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 618-622 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 752376 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina steviol glikozida u soku od jagode ovisno o tretmanu
(The amount of steviol glycosides in the strawberry juice depends of the treatment)
Autori
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Brnčić, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma
/ Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 618-622
ISBN
978-953-7878-27-6
Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
steviozid; rebaudiozid A; fenolni spojevi; klasična ekstrakcija; ultrazvuk
(stevioside; rebaudioside A; phenolic compounds; classical extraction; ultrasound)
Sažetak
Cilj provedenog istraživanja bio je utvrditi sadržaj steviol glikozida i fenolnih spojeva u soku jagode uz dodatak stevije i tretiranog ultrazvukom visokog intenziteta, te rezultate usporediti s klasičnim načinom ekstrakcije navedenih spojeva u soku jagode. Sadržaj steviozida bio je u rasponu od 81, 36 mg g-1 (klasična ekstrakcija) do 101, 16 mg g-1 (ultrazvuk 25 min), rebaudiozida A od 19, 80 mg g-1 (klasična ekstrakcija) do 23, 76 mg g-1 (ultrazvuk 25 min) te sadržaj fenolnih spojeva od 847, 32 mg L-1 (klasična ekstrakcija) do 875, 65 mg L-1 (ultrazvuk 25 min). Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako je način ekstrakcije ultrazvukom značajno doprinio povećanju sadržaja svih istraživanih parametara kvalitete soka od jagode.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Ante Galić
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Sandra Voća
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Nadica Dobričević
(autor)
Mladen Brnčić
(autor)