Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 752376

Količina steviol glikozida u soku od jagode ovisno o tretmanu


Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Brnčić, Mladen
Količina steviol glikozida u soku od jagode ovisno o tretmanu // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 618-622 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 752376 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina steviol glikozida u soku od jagode ovisno o tretmanu
(The amount of steviol glycosides in the strawberry juice depends of the treatment)

Autori
Šic Žlabur, Jana ; Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Pliestić, Stjepan ; Galić, Ante ; Brnčić, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015, 618-622

ISBN
978-953-7878-27-6

Skup
50. hrvatski i 10. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.02.2015. - 20.02.2015

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
steviozid; rebaudiozid A; fenolni spojevi; klasična ekstrakcija; ultrazvuk
(stevioside; rebaudioside A; phenolic compounds; classical extraction; ultrasound)

Sažetak
Cilj provedenog istraživanja bio je utvrditi sadržaj steviol glikozida i fenolnih spojeva u soku jagode uz dodatak stevije i tretiranog ultrazvukom visokog intenziteta, te rezultate usporediti s klasičnim načinom ekstrakcije navedenih spojeva u soku jagode. Sadržaj steviozida bio je u rasponu od 81, 36 mg g-1 (klasična ekstrakcija) do 101, 16 mg g-1 (ultrazvuk 25 min), rebaudiozida A od 19, 80 mg g-1 (klasična ekstrakcija) do 23, 76 mg g-1 (ultrazvuk 25 min) te sadržaj fenolnih spojeva od 847, 32 mg L-1 (klasična ekstrakcija) do 875, 65 mg L-1 (ultrazvuk 25 min). Temeljem dobivenih rezultata može se zaključiti kako je način ekstrakcije ultrazvukom značajno doprinio povećanju sadržaja svih istraživanih parametara kvalitete soka od jagode.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Šic Žlabur, Jana; Voća, Sandra; Dobričević, Nadica; Pliestić, Stjepan; Galić, Ante; Brnčić, Mladen
Količina steviol glikozida u soku od jagode ovisno o tretmanu // Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2015. str. 618-622 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Šic Žlabur, J., Voća, S., Dobričević, N., Pliestić, S., Galić, A. & Brnčić, M. (2015) Količina steviol glikozida u soku od jagode ovisno o tretmanu. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 50. hrvatskog i 10. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {618-622}, keywords = {steviozid, rebaudiozid A, fenolni spojevi, klasi\v{c}na ekstrakcija, ultrazvuk}, isbn = {978-953-7878-27-6}, title = {Koli\v{c}ina steviol glikozida u soku od jagode ovisno o tretmanu}, keyword = {steviozid, rebaudiozid A, fenolni spojevi, klasi\v{c}na ekstrakcija, ultrazvuk}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Vo\'{c}a, Sandra and Dobri\v{c}evi\'{c}, Nadica and Pliesti\'{c}, Stjepan and Gali\'{c}, Ante and Brn\v{c}i\'{c}, Mladen}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2015}, pages = {618-622}, keywords = {stevioside, rebaudioside A, phenolic compounds, classical extraction, ultrasound}, isbn = {978-953-7878-27-6}, title = {The amount of steviol glycosides in the strawberry juice depends of the treatment}, keyword = {stevioside, rebaudioside A, phenolic compounds, classical extraction, ultrasound}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font