Pregled bibliografske jedinice broj: 751791
Istraživanje prisutnosti sulfitreduktivnih bakterija roda Clostridium u krmivima i krmnim smjesama te njihovo značenje u patologiji peradi
Istraživanje prisutnosti sulfitreduktivnih bakterija roda Clostridium u krmivima i krmnim smjesama te njihovo značenje u patologiji peradi, 1990., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 751791 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje prisutnosti sulfitreduktivnih bakterija roda Clostridium u krmivima i krmnim smjesama te njihovo značenje u patologiji peradi
(The significance of sulfit-reducing bacteria genus Clostridium presence in feeds and feedstuffs and their role in diseases of poultry)
Autori
Prukner-Radovčić, Estella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
05.10
Godina
1990
Stranica
121
Mentor
Milaković-Novak, Ljudmila
Ključne riječi
Clostridium; krmiva; krmne smjese; bolesti peradi
(Clostridium; feed; feedstuffs; diseases of poultry)
Sažetak
Rezultati bakteriološke pretrage 75.069 organa peradi različite dobi, te 365 organa kokoši nesilica u razdoblju šest godina istraživanja ukazuju da su bakterija roda Clostridium mogle biti vrlo rijetko neposredan uzrok uginuća. U isto vrijeme na prisutnost anaerobnih bakterija pretraženo je i 6.055 krmiva i krmnih smjesa namijenjenih hranidbi peradi. Istraživanjem je ustanovljeno da su krmiva u 5, 9%, a krmne smjese u 10, 3% slučajeva kontaminirane sulfitreduktivnim bakterijama. Sulfitreduktivnost očitovala se i u apatogenih bakterija dok je onih patogenih kao što su klostridije identificirano svega 0, 4%. Iz organa uginule peradi klostridije su izdvojene u 0, 2% slučajeva, najčešće C. perfringens. Rezultati istraživanja upućuju da su u razdoblju od 1982. godine pa do 1987. godine patogene sulfitreduktivne bakterije u hrani za perad, te klostridije u organima uginule peradi bile rijetka pojava. Ujedno valja naglasiti da je u spomenutom razdoblju i patomorfološki nalaz nekrotičnog enteritisa bio relativno rijedak, nijedne godine viši od 1%. Na temelju ovog višegodišnjeg istraživanja preporuča se dosadašnji Pravilnik o zabranjenim i najvećim dopuštenim količinama štetnih tvari i sastojaka u stočnoj hrani izmijeniti. Točnom identifikacijom svake sufitreduktivne bakterije postigle bi se značajne uštede u proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina