Pregled bibliografske jedinice broj: 751614
Utjecaj uzgoja tune (Thunnus thynnus) na ekološke pokazatelje vodene sredine
Utjecaj uzgoja tune (Thunnus thynnus) na ekološke pokazatelje vodene sredine, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 751614 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uzgoja tune (Thunnus thynnus) na ekološke pokazatelje vodene sredine
(Impact of tuna (Thunnus thynnus) fish farming on ecological indicators of water environment)
Autori
Škrinjarić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.06
Godina
2013
Stranica
29
Mentor
Tomljanović, Tea
Neposredni voditelj
Matulić, Daniel
Ključne riječi
marikultura; kavezni uzgoj; utjecaj na okoliš; ekološke promjene; nosivi kapacitet
(aquaculture; cage farming; environmental impact; environmental changes; the carrying capacity)
Sažetak
U posljednjim desetljećima se proizvodnja tune brzo širi te je takav snažan razvitak industrije kaveznog uzgoja doveo marikulturu do sukoba s javnošću, postavljajući čitav niz otvorenih pitanja o njenoj ekološkoj održivosti, ekonomskoj učinkovitosti i društvenoj opravdanosti. Intenzifikacijom kaveznog uzgoja moguće je očekivati velike promjene u sedimentu, biofizikalnim svojstvima vodenog sustava, kemizmu vode te promjene u sastavu i strukturi okolnih životnih zajednica. Problemi nastaju zbog nepojedene hrane i metabolita ili tijekom izlova i pripreme za tržište. Ispravan odabir lokacije za uzgoj i primijenjene zootehničke i upravljačke mjere te korektno vođenje na uzgajalištu tuna presudan su čimbenik za smanjenje negativnih posljedica na okoliš. Za smanjenje unosa organske tvari u vodeni ekosustav potrebna je fleksibilna, optimalna i potpuno kontrolirana hranidba primjerena potrebama uzgajanih organizama. Pomoću dostupnih podataka koji se odnose na okolišne aspekte marikulture, posebno u Sredozemlju, kao i unaprjeđenje sastava i tehnologije proizvodnje hrane daje se detaljna kvantifikacija nutrijenata koji kaveznim uzgojem ribe dospijevaju u morski okoliš. Posebno se analiziraju potencijalni rizici za morski okoliš. Zootehničke mjere, izbor sirovina u hrani, povećanje sadržaja masti kao glavnog energenta a smanjenje bjelančevina, rezultirali su znatnim unaprjeđenjem ekoloških i ekonomskih performansi kaveznog uzgoja. Intenzitet i prostorna skala negativnog utjecaja na okoliš ovise i o geomorfološkim obilježjima lokacije te u najvećoj mjeri o njegovim biofizikalnim obilježjima koja određuju njegov prihvatni kapacitet.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb