Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748789

Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji


Blažić, Marijana; Zavadlav, Sandra
Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji // 4. Međunarodni stručno-znanstveni skup "Zaštita na radu i zaštita zdravlja" / prof.dr.sc. Jovan Vučinić ; mr.sc. Snježana Kirin (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2012. str. 259-264 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


CROSBI ID: 748789 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji
(Functional starter cultures - significance and application in food industry)

Autori
Blažić, Marijana ; Zavadlav, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

ISBN
978-953-7343-59-0

Skup
4. Međunarodni stručno-znanstveni skup "Zaštita na radu i zaštita zdravlja"

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 19.09.2012. - 22.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; probiotici; starter kulture
(lactic acid bacteria; probiotics; starter cultures)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline su gram-pozitivne bakterije (s niskim sadržajem gvanina i citozina u molekuli DNA) koje su prirodno prisutne na supstratima bogatim hranjivim tvarima. Ovi mikroorganizmi su industrijski vrlo važni i upotrebljavaju se kao starter kulture za dobivanje različitih fermentiranih proizvoda. Također, primjena bakterija mliječne kiseline koje proizvode bakteriocine ili primjena čistih preparata bakteriocina može povećati zdravstvenu sigurnost tih proizvoda.U novije vrijeme, bakterije mliječne kiseline primjenjuju se kao probiotici i sinbiotici (probiotici u kombinaciji s prebioticima). Kako su zahtjevi potrošača za prirodnim proizvodima, posebno u području hrane i dodataka prehrani sve veći, takva je situacija otvorila mogućnost primjene probiotika kao funkcionalnih starter kultura u proizvodnji fermentirane hrane. Funkcionalne starter kulture su definirane kao starter kulture koje posjeduju najmanje jedno funkcionalno svojstvo u svrhu poboljšanja kvalitete finalnog proizvoda. Osnovni parametri kod primjene starter kultura su sigurnost, tehnološka učinkovitost i ekonomičnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Marijana Blazic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blažić, Marijana; Zavadlav, Sandra
Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji // 4. Međunarodni stručno-znanstveni skup "Zaštita na radu i zaštita zdravlja" / prof.dr.sc. Jovan Vučinić ; mr.sc. Snježana Kirin (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2012. str. 259-264 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
Blažić, M. & Zavadlav, S. (2012) Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji. U: prof.dr.sc. Jovan Vučinić & mr.sc. Snježana Kirin (ur.)4. Međunarodni stručno-znanstveni skup "Zaštita na radu i zaštita zdravlja".
@article{article, author = {Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and Zavadlav, Sandra}, year = {2012}, pages = {259-264}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, starter kulture}, isbn = {978-953-7343-59-0}, title = {Funkcionalne starter kulture - zna\v{c}enje i primjena u prehrambenoj industriji}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, starter kulture}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bla\v{z}i\'{c}, Marijana and Zavadlav, Sandra}, year = {2012}, pages = {259-264}, keywords = {lactic acid bacteria, probiotics, starter cultures}, isbn = {978-953-7343-59-0}, title = {Functional starter cultures - significance and application in food industry}, keyword = {lactic acid bacteria, probiotics, starter cultures}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font