Pregled bibliografske jedinice broj: 748789
Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji
Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji // 4. Međunarodni stručno-znanstveni skup "Zaštita na radu i zaštita zdravlja" / prof.dr.sc. Jovan Vučinić ; mr.sc. Snježana Kirin (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2012. str. 259-264 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 748789 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalne starter kulture - značenje i primjena u prehrambenoj industriji
(Functional starter cultures - significance and application in food industry)
Autori
Blažić, Marijana ; Zavadlav, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
ISBN
978-953-7343-59-0
Skup
4. Međunarodni stručno-znanstveni skup "Zaštita na radu i zaštita zdravlja"
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 19.09.2012. - 22.09.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; probiotici; starter kulture
(lactic acid bacteria; probiotics; starter cultures)
Sažetak
Bakterije mliječne kiseline su gram-pozitivne bakterije (s niskim sadržajem gvanina i citozina u molekuli DNA) koje su prirodno prisutne na supstratima bogatim hranjivim tvarima. Ovi mikroorganizmi su industrijski vrlo važni i upotrebljavaju se kao starter kulture za dobivanje različitih fermentiranih proizvoda. Također, primjena bakterija mliječne kiseline koje proizvode bakteriocine ili primjena čistih preparata bakteriocina može povećati zdravstvenu sigurnost tih proizvoda.U novije vrijeme, bakterije mliječne kiseline primjenjuju se kao probiotici i sinbiotici (probiotici u kombinaciji s prebioticima). Kako su zahtjevi potrošača za prirodnim proizvodima, posebno u području hrane i dodataka prehrani sve veći, takva je situacija otvorila mogućnost primjene probiotika kao funkcionalnih starter kultura u proizvodnji fermentirane hrane. Funkcionalne starter kulture su definirane kao starter kulture koje posjeduju najmanje jedno funkcionalno svojstvo u svrhu poboljšanja kvalitete finalnog proizvoda. Osnovni parametri kod primjene starter kultura su sigurnost, tehnološka učinkovitost i ekonomičnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija