Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748309

Senzorska svojstva sokova jabuke obogaćenih biljnim ekstraktima


Budimir, Irena
Senzorska svojstva sokova jabuke obogaćenih biljnim ekstraktima, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnoločki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 748309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska svojstva sokova jabuke obogaćenih biljnim ekstraktima
(Sensory properties of apple juices enriched with plant extracts)

Autori
Budimir, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnoločki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2014

Stranica
54

Mentor
Verica Dragović-Uzelac

Neposredni voditelj
Repajić, Maja

Ključne riječi
biljni ekstrakti ; sok jabuke ; senzorska svojstva ; fizikalno – kemijska svojstva
(plant extracts ; apple juice ; sensory properties ; physicochemical properties)

Sažetak
Ekstrakti bazge, matičnjaka i lipe sadrže značajne količine fenolnih spojeva za koje je dokazano da imaju izrazit antioksidacijski kapacitet. Učinkovito se mogu primjenjivati za obogaćivanje voćnih sokova poput soka jabuke, ali istovremeno mogu utjecati na senzorska svojstva gotovog proizvoda. Stoga je cilj ovoga rada bio utvrditi utjecaj koncentracije dodanih biljnih ekstrakata bazge, matičnjaka i lipe na fizikalno-kemijska (topljiva suha tvar, pH vrijednost i ukupna kiselost) i senzorska svojstva (boja, aroma, miris, okus i opći dojam) obogaćenog soka jabuke. Senzorsko ocjenjivanje provela je skupina od 10 netreniranih senzorskih analitičara (n=10). Dodatak biljnih ekstrakata nije značajnije utjecao na fizikalno kemijska svojstva sokova jabuke, ali čak i najmanji udjeli dodanih ekstrakata značajno su utjecali na senzorska svojstva sokova jabuke. Na temelju provedenih istraživanja utvrđeno je da biljni ekstrakti dodani u većim udjelima utječu na povećanje intenziteta boje, te da značajno „maskiraju“ aromu jabuke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Budimir, Irena
Senzorska svojstva sokova jabuke obogaćenih biljnim ekstraktima, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnoločki fakultet, Zagreb
Budimir, I. (2014) 'Senzorska svojstva sokova jabuke obogaćenih biljnim ekstraktima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnoločki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Budimir, Irena}, year = {2014}, pages = {54}, keywords = {biljni ekstrakti, sok jabuke, senzorska svojstva, fizikalno – kemijska svojstva}, title = {Senzorska svojstva sokova jabuke oboga\'{c}enih biljnim ekstraktima}, keyword = {biljni ekstrakti, sok jabuke, senzorska svojstva, fizikalno – kemijska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Budimir, Irena}, year = {2014}, pages = {54}, keywords = {plant extracts, apple juice, sensory properties, physicochemical properties}, title = {Sensory properties of apple juices enriched with plant extracts}, keyword = {plant extracts, apple juice, sensory properties, physicochemical properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font