Pregled bibliografske jedinice broj: 748308
Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima
Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnoločki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 748308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima
(Biological potential of apple juice fortified with plant extracts)
Autori
Sarajlić, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnoločki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2014
Stranica
49
Mentor
Verica Dragović-Uzelac
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
bazga ; melisa ; lipa ; fenoli ; antioksidacijski kapacitet ; sok jabuke
(elder flower ; melisa leaf ; lime flower ; phenols ; antioxidative activity ; apple juice)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati biološki potencijal ekstrakata bazge, melise, lipe, timijana, majčine dušice i koncentrata jabuke, te mogućnost primjene biljnih ekstrakata u proizvodnji obogaćenih sokova jabuke. U biljnim ekstraktima te koncentratu jabuke određivani su ukupni fenoli, flavan-3-oli te antioksidacijski kapacitet, a ekstrakti s najvećim biološkim potencijalom (ekstrakti bazge, melise i lipe ) odabrani su za drugu fazu istraživanja. U drugoj fazi istraživanja ekstrakti bazge, melise i lipe dodavani su u sok jabuke u četiri različite koncentracije (5%, 10%, 15% i 20%) te su u obogaćenim sokovima jabuke određivani ukupni fenoli, flavonoidi, flavan-3-oli te antioksidacijski kapacitet. Svi sokovi jabuke obogaćeni ekstraktima bazge, melise i lipe imaju znatno veći udjel ukupnih fenola, flavan-3-ola i antioksidacijski kapacitet u odnosu na koncentrat jabuke. Najveći udjel ukupnih fenola i flavonoida određen je u soku jabuke obogaćenom15% tnim udjelom ekstrakta melise, dok je najveći udjel flavan-3-ola određen u sokovima jabuke obogaćenim ekstraktima lipe. U svim obogaćenim sokovima jabuke određen je značajni antioksidacijski kapacitet, a najveći je bio u soku jabuke obogaćenom s 15% udjela ekstrakta bazge. Najniži antioksidacijski kapacitet određen je u sokovima jabuke obogaćenim ekstraktima lipe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb