Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 748308

Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima


Sarajlić, Lana
Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnoločki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 748308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima
(Biological potential of apple juice fortified with plant extracts)

Autori
Sarajlić, Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnoločki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2014

Stranica
49

Mentor
Verica Dragović-Uzelac

Neposredni voditelj
Repajić, Maja

Ključne riječi
bazga ; melisa ; lipa ; fenoli ; antioksidacijski kapacitet ; sok jabuke
(elder flower ; melisa leaf ; lime flower ; phenols ; antioxidative activity ; apple juice)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati biološki potencijal ekstrakata bazge, melise, lipe, timijana, majčine dušice i koncentrata jabuke, te mogućnost primjene biljnih ekstrakata u proizvodnji obogaćenih sokova jabuke. U biljnim ekstraktima te koncentratu jabuke određivani su ukupni fenoli, flavan-3-oli te antioksidacijski kapacitet, a ekstrakti s najvećim biološkim potencijalom (ekstrakti bazge, melise i lipe ) odabrani su za drugu fazu istraživanja. U drugoj fazi istraživanja ekstrakti bazge, melise i lipe dodavani su u sok jabuke u četiri različite koncentracije (5%, 10%, 15% i 20%) te su u obogaćenim sokovima jabuke određivani ukupni fenoli, flavonoidi, flavan-3-oli te antioksidacijski kapacitet. Svi sokovi jabuke obogaćeni ekstraktima bazge, melise i lipe imaju znatno veći udjel ukupnih fenola, flavan-3-ola i antioksidacijski kapacitet u odnosu na koncentrat jabuke. Najveći udjel ukupnih fenola i flavonoida određen je u soku jabuke obogaćenom15% tnim udjelom ekstrakta melise, dok je najveći udjel flavan-3-ola određen u sokovima jabuke obogaćenim ekstraktima lipe. U svim obogaćenim sokovima jabuke određen je značajni antioksidacijski kapacitet, a najveći je bio u soku jabuke obogaćenom s 15% udjela ekstrakta bazge. Najniži antioksidacijski kapacitet određen je u sokovima jabuke obogaćenim ekstraktima lipe.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0000000-3488 - Biološki aktivni spojevi u nekim vrstama samoniklog i kultiviranog bilja (Dragović-Uzelac, Verica, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Verica Dragović-Uzelac (mentor)

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sarajlić, Lana
Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnoločki fakultet, Zagreb
Sarajlić, L. (2014) 'Biološki potencijal soka jabuke obogaćenog biljnim ekstraktima', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnoločki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sarajli\'{c}, Lana}, year = {2014}, pages = {49}, keywords = {bazga, melisa, lipa, fenoli, antioksidacijski kapacitet, sok jabuke}, title = {Biolo\v{s}ki potencijal soka jabuke oboga\'{c}enog biljnim ekstraktima}, keyword = {bazga, melisa, lipa, fenoli, antioksidacijski kapacitet, sok jabuke}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sarajli\'{c}, Lana}, year = {2014}, pages = {49}, keywords = {elder flower, melisa leaf, lime flower, phenols, antioxidative activity, apple juice}, title = {Biological potential of apple juice fortified with plant extracts}, keyword = {elder flower, melisa leaf, lime flower, phenols, antioxidative activity, apple juice}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font