Pregled bibliografske jedinice broj: 746355
Uklanjanje sintetskog bojila metilenskog modrila iz vodenih otopina upotrebom različitih bioadsorbensa
Uklanjanje sintetskog bojila metilenskog modrila iz vodenih otopina upotrebom različitih bioadsorbensa, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 746355 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uklanjanje sintetskog bojila metilenskog modrila iz
vodenih otopina upotrebom različitih bioadsorbensa
(Removal of synthetic dye methylene blue from
aqueous solutions using different bioadsorbents)
Autori
Jurić, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.12
Godina
2014
Stranica
48
Mentor
Velić, Natalija
Neposredni voditelj
Marček, Tihana
Ključne riječi
metilensko modrilo ; adsorpcija ; bioadsorbensi ; T. versicolor ; fermentacija na čvrstim nosačima
(methylene blue ; adsorption ; bioadsorbents ; T. versicolor ; solid-state fermentation)
Sažetak
U ovom radu ispitana je mogućnost uklanjanja kationskog bojila metilenskog modrila iz vodenih otopina adsorpcijom na različite bioadsorbense.Kao bioadsorbensi korišteni su lignocelulozni otpadni materijali drvne industrije (piljevine topole, hrasta i bukve) i prehrambene industrije (repini rezanci, pivski trop i trop jabuke). Postotak uklanjanja metilenskog modrila iz vodene otopine bojila koncentracije 15 mg L-1 (m adsorbensa = 1 g, V adsorbata= 100 mL, t = 25 ⁰C, vrijeme kontakta 300 min) iznosio je više od 90% za sve korištene bioadsorbense. Za daljnja istraživanja utjecaja početne koncentracije bojila, mase adsorbensa, temperature i pH na učinkovitost uklanjanja bojila adsorpcijom odabrani su piljevina topole i pivski trop. Smanjenjem početne koncentracije bojila i povećanjem mase adsorbensa došlo je do povećanja postotka uklanjanja, što je najbolje vidljivo u prvih 30 min eksperimenta kada je uklanjanje bojila najintenzivnije, dok je nakon 300 min razlika u postotku uklanjanja vrlo mala za sve provedene eksperimente (uključujući i utjecaj pH i temperature). Temperatura nije imala značajnijeg utjecaja na postotak uklanjanja bojila, dok je smanjenje pH dovelo do smanjenja postotka uklanjanja metilenskog modrila kada je kao adsorbens korišten pivski trop. Biološkom obradom obojenog pivskog tropa pomoću gljive bijelog truljenja T. versicolor uzgajane u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima u trajanju od 30 dana došlo je do kontinuiranog porasta ukupne promjene boje i promjene intenziteta boje fermentiranih uzoraka u odnosu na abiotičku kontrolu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek