Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 746006

Kvaliteta, sigurnost i konzerviranje hrane


Koprivnjak, Olivera
Kvaliteta, sigurnost i konzerviranje hrane / Zagorac, Milan (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2014


CROSBI ID: 746006 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta, sigurnost i konzerviranje hrane
(Quality, safety and preservation of food)

Autori
Koprivnjak, Olivera

Vrsta obrazovnog materijala
Ostalo (nedefinirano)

Izdavač
Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci

Grad
Rijeka

Godina
2014

Stranica
207

ISBN
978-953-7780-36-4

Ključne riječi
kvaliteta hrane; sigurnost hrane; konzerviranje hrane
(food quality; food safety; preservation of food)

Sažetak
Hranjiva vrijednost, senzorska svojstva, trajnost, autentičnost i sigurnost glavna su obilježja hrane na koja su usmjereni zahtjevi potrošača. U kontekstu potrebe za preventivnim osiguranjem kvalitete i sigurnosti, pojmom hrana obuhvaćeni su ne samo gotovi proizvodi nego i sirovine, poluproizvodi, voda i ostale tvari koje ljudi konzumiraju. Budući da je ovo široko područje uređeno brojnim normama te međunarodnim i nacionalnim propisima, u osposobljavanju studenata za sudjelovanje u procesima upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane nametnula se potreba za objedinjavanjem i sustavnim prikazivanjem ovih zahtjeva. S tim ciljem, u ovom je udžbeniku objašnjeno i primjerima potkrijepljeno značenje pojmova hrana, nova hrana, hranjiva vrijednost, prehrambene i zdravstvene tvrdnje, senzorska svojstva, trajnost, patvorenje i autentičnost hrane. Predstavljene su fizičko-kemijske metode određivanja bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vode i aktiviteta vode u hrani te je obrazložena primjena informacija koje proizlaze iz tih podataka. Razmotrene su specifičnosti senzorskih analiza te objašnjeni principi i izdvojeni primjeri testova za provjeru senzorskih svojstava hrane. Kao uvod u upravljanje sigurnošću hrane, raščlanjeni su različiti izvori opasnosti te ilustrirani odabranim primjerima. Sustavno su prikazani uobičajeni zahtjevi i preporuke u okviru dobre proizvodne i dobre higijenske prakse u lancu proizvodnje, čuvanja, distribucije i pripreme hrane. Također su objašnjeni pojedini koraci i načela zakonski propisanog alata (HACCP) te nekih od dobrovoljnih sustava za upravljanje sigurnošću hrane. Kao uvod u postupke konzerviranja hrane, objašnjeni su različiti uzroci kvarenja hrane te načela zaštite hrane od kvarenja mikroorganizmima. Osim klasičnih postupaka konzerviranja, obrađeni su i ionizirajuće zračenje te primjena visokih hidrostatskih tlakova kao predstavnici novijih, netermičkih postupaka inaktiviranja mikroorganizama u hrani.Djelo je namijenjeno studentima preddiplomskog sveučilišnog studija sanitarnog inženjerstva za kolegij "Uvod u prehrambene tehnologije" te u potpunosti pokriva sadržaj i prati slijed metodskih jedinica ovog kolegija. Također može biti korisno i studentima drugih srodnih studija na hrvatskim sveučilištima, stručnjacima koji se bave hranom i prehranom, kao i potrošačima zainteresiranim za kvalitetu i sigurnost hrane. Pri tome treba imati na umu da se mjerila kvalitete i sigurnosti, kao i zahtjevi potrošača, s vremenom mijenjaju pod utjecajem novih znanstvenih spoznaja te novih tehnoloških mogućnosti u području prehrane i proizvodnje hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Olivera Koprivnjak (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada www.studiotim.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Koprivnjak, Olivera
Kvaliteta, sigurnost i konzerviranje hrane / Zagorac, Milan (ur.).
Rijeka: Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, 2014
Zagorac, M. (ur.) (2014) Kvaliteta, sigurnost i konzerviranje hrane. Rijeka. Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci.
@unknown{unknown, author = {Koprivnjak, Olivera}, editor = {Zagorac, M.}, year = {2014}, pages = {207}, keywords = {kvaliteta hrane, sigurnost hrane, konzerviranje hrane}, isbn = {978-953-7780-36-4}, title = {Kvaliteta, sigurnost i konzerviranje hrane}, keyword = {kvaliteta hrane, sigurnost hrane, konzerviranje hrane}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka} }
@unknown{unknown, author = {Koprivnjak, Olivera}, editor = {Zagorac, M.}, year = {2014}, pages = {207}, keywords = {food quality, food safety, preservation of food}, isbn = {978-953-7780-36-4}, title = {Quality, safety and preservation of food}, keyword = {food quality, food safety, preservation of food}, publisher = {Medicinski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Rijeci}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font