Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 7457

Dokazivanje izvornosti alkoholnih pića pomoću nekih parametara kvalitete


Bučar, Boris; Konja, Gordana; Clauss, Ekkehard; Levaj, Branka
Dokazivanje izvornosti alkoholnih pića pomoću nekih parametara kvalitete // Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva / Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 81-93 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 7457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dokazivanje izvornosti alkoholnih pića pomoću nekih parametara kvalitete

Autori
Bučar, Boris ; Konja, Gordana ; Clauss, Ekkehard ; Levaj, Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva / Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola - : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996, 81-93

Skup
2. međunarodni simpozij vinogradarstva i vinarstva

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.10.1996

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
vino; jaka alkoholna pića; plinska kromatografija s maseno selektivnim detektorom; plinska kromatografija s plameno ionizacijskim detektorom; 2;3-butandiol; 2;3-butilenglikol; etilkarbamat; dietilenglikol; etilenglikol; metanol; viši alkoholi; etilacetat;
(wine; strong alcoholic drinks; gas chromatography with mass selective detector; gas chromatography with flame ionisation detector; 2;3-butanediol; 2;3-butilenglycole; ethylcarbamate; diethylenglycol; ethylenglycol; methanol; higher alcohols; ethylacetate;)

Sažetak
Spoznaja ljudi o štetnom djelovanja alkohola na ljudski organizam dovelo je zadnjih godina do smanjenja potrošnje alkoholnih pića. Alkoholnim pićima se unose mnoge korisne tvari (održavaju se simpoziji na temu vina i njegovog utjjecaja ne zdravlje čovjeka, npr. "Wine and Health", Međunarodni simpozij, 09-10.studenog 1994., Ljubljana, Slovenija), ali i štetne tvari koje su sastojci samih pića ili dolaze u njih zbog neispravnih agrotehničkih mjera i tehnoloških procesa prerade. Ne Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zavodu za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo u Laboratoriju za tehnologiju vina i jakih alkoholnih pića duži niz godina provode se istraživanja prisustva nepoželjnih tvari u alkoholnim i bezalkoholnim pićima. U ovom radu dati su rezultati istraživanja i opisi analiza 2,3-butandiola, dietilenglikola, etilenglikola, etilkarbamata, metanola i viših alkohola u vinima i jakim alkoholnim pićima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
058505

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (autor)

Avatar Url Boris Bučar (autor)

Avatar Url Gordana Konja (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bučar, Boris; Konja, Gordana; Clauss, Ekkehard; Levaj, Branka
Dokazivanje izvornosti alkoholnih pića pomoću nekih parametara kvalitete // Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva / Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 81-93 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Bučar, B., Konja, G., Clauss, E. & Levaj, B. (1996) Dokazivanje izvornosti alkoholnih pića pomoću nekih parametara kvalitete. U: Konja, G. & Mirošević, N. (ur.)Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva.
@article{article, author = {Bu\v{c}ar, Boris and Konja, Gordana and Clauss, Ekkehard and Levaj, Branka}, year = {1996}, pages = {81-93}, keywords = {vino, jaka alkoholna pi\'{c}a, plinska kromatografija s maseno selektivnim detektorom, plinska kromatografija s plameno ionizacijskim detektorom, 2, 3-butandiol, 2, 3-butilenglikol, etilkarbamat, dietilenglikol, etilenglikol, metanol, vi\v{s}i alkoholi, etilacetat, }, title = {Dokazivanje izvornosti alkoholnih pi\'{c}a pomo\'{c}u nekih parametara kvalitete}, keyword = {vino, jaka alkoholna pi\'{c}a, plinska kromatografija s maseno selektivnim detektorom, plinska kromatografija s plameno ionizacijskim detektorom, 2, 3-butandiol, 2, 3-butilenglikol, etilkarbamat, dietilenglikol, etilenglikol, metanol, vi\v{s}i alkoholi, etilacetat, }, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bu\v{c}ar, Boris and Konja, Gordana and Clauss, Ekkehard and Levaj, Branka}, year = {1996}, pages = {81-93}, keywords = {wine, strong alcoholic drinks, gas chromatography with mass selective detector, gas chromatography with flame ionisation detector, 2, 3-butanediol, 2, 3-butilenglycole, ethylcarbamate, diethylenglycol, ethylenglycol, methanol, higher alcohols, ethylacetate, }, keyword = {wine, strong alcoholic drinks, gas chromatography with mass selective detector, gas chromatography with flame ionisation detector, 2, 3-butanediol, 2, 3-butilenglycole, ethylcarbamate, diethylenglycol, ethylenglycol, methanol, higher alcohols, ethylacetate, }, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font