Pregled bibliografske jedinice broj: 7457
Dokazivanje izvornosti alkoholnih pića pomoću nekih parametara kvalitete
Dokazivanje izvornosti alkoholnih pića pomoću nekih parametara kvalitete // Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva / Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola (ur.).
Zagreb, Hrvatska: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996. str. 81-93 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 7457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dokazivanje izvornosti alkoholnih pića pomoću nekih parametara kvalitete
Autori
Bučar, Boris ; Konja, Gordana ; Clauss, Ekkehard ; Levaj, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva
/ Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola - : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1996, 81-93
Skup
2. međunarodni simpozij vinogradarstva i vinarstva
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 09.10.1996
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
vino; jaka alkoholna pića; plinska kromatografija s maseno selektivnim detektorom; plinska kromatografija s plameno ionizacijskim detektorom; 2;3-butandiol; 2;3-butilenglikol; etilkarbamat; dietilenglikol; etilenglikol; metanol; viši alkoholi; etilacetat;
(wine; strong alcoholic drinks; gas chromatography with mass selective detector; gas chromatography with flame ionisation detector; 2;3-butanediol; 2;3-butilenglycole; ethylcarbamate; diethylenglycol; ethylenglycol; methanol; higher alcohols; ethylacetate;)
Sažetak
Spoznaja ljudi o štetnom djelovanja alkohola na ljudski organizam dovelo je zadnjih godina do smanjenja potrošnje alkoholnih pića. Alkoholnim pićima se unose mnoge korisne tvari (održavaju se simpoziji na temu vina i njegovog utjjecaja ne zdravlje čovjeka, npr. "Wine and Health", Međunarodni simpozij, 09-10.studenog 1994., Ljubljana, Slovenija), ali i štetne tvari koje su sastojci samih pića ili dolaze u njih zbog neispravnih agrotehničkih mjera i tehnoloških procesa prerade. Ne Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zavodu za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo u Laboratoriju za tehnologiju vina i jakih alkoholnih pića duži niz godina provode se istraživanja prisustva nepoželjnih tvari u alkoholnim i bezalkoholnim pićima.
U ovom radu dati su rezultati istraživanja i opisi analiza 2,3-butandiola, dietilenglikola, etilenglikola, etilkarbamata, metanola i viših alkohola u vinima i jakim alkoholnim pićima.
Izvorni jezik
Hrvatski