Pregled bibliografske jedinice broj: 744775
Količina aflatoksina B1 i okratoksina A u hrvatskim i slovenskim tradicionalnim mesnim proizvodima
Količina aflatoksina B1 i okratoksina A u hrvatskim i slovenskim tradicionalnim mesnim proizvodima // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2014), 6; 480-486 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 744775 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina aflatoksina B1 i okratoksina A u hrvatskim i slovenskim tradicionalnim mesnim proizvodima
(Levels of aflatoxin B1 and ochratoxin A in Croatian and Slovenian traditional meat products)
Autori
Pleadin, Jelka ; Demšar, Lea ; Polak, Tomaž ; Kovačević, Dragan
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVI
(2014), 6;
480-486
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kontaminacija ; aflatoksin B1 ; okratoksin A ; hrvatski i slovenski tradicionalni mesni proizvodi
(contamination ; aflatoxin B1 ; ochratoxin A ; croatian and slovenian traditional meat products)
Sažetak
Mikotoksini aflatoksin B1 (AFB1) i okratoksin A (OTA) predstavljaju česti izvor kontaminacije mesnih proizvoda. U ovom istraživanju analizirane su po tri vrste hrvatskih i slovenskih tradicionalnih mesnih proizvoda (n = 18), iz kategorije trajnih suhomesnatih proizvoda, trajnih kobasica i slanina, na količinu mikotoksina AFB1 i OTA. Nakon određivanja osnovnog kemijskog sastava proizvoda, primjenom validiranih kvantitativnih ELISA metoda, utvrđena je količina mikotoksina. Najveća količina OTA, približno jednake koncentracije, određena je u Dalmatinskom (2, 75 μg/kg) i Kraškom (2, 86 μg/kg) pršutu. U istim proizvodima određena je količina AFB1 od 1, 16 μg/kg i 1, 39 μg/kg, što ne predstavlja količine značajno veće (p < 0, 05) od limita detekcije primijenjene analitičke metode. AFB1 u ostalim proizvodima nije detektiran. Rezultati ukazuju na nižu razinu kontaminacije tradicionalnih mesnih proizvoda sa AFB1 u odnosu na OTA, koji nije detektiran samo u slovenskom proizvodu Zgornjesavinjski želodec. Utvrđena prisutnost AFB1 i OTA u tradicionalnim mesnim proizvodima može biti podrijetlom od kontaminiranih sirovina odnosno mišićnog i masnog tkiva te začina korištenih u njihovoj proizvodnji, ali i posljedica izravne kontaminacije proizvoda uslijed produkcije ovih mikotoksina od plijesni koje spontano obrastaju površinu fermentiranih mesnih proizvoda tijekom njihova zrenja.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
Napomena
Rad je napisan na hrvatskom jeziku, str. 480-486 i engleskom jeziku, str. 516-521
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Zoological Record