Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 743636

Implementacija HACCP sustava u komunalnom društvu ”Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o.


Muždeka, Tamara; Pahor, Đana; Linšak, Željko; Jurčević, Vedrana
Implementacija HACCP sustava u komunalnom društvu ”Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o. // Međunarodni stručno-znanstveni simpozij “SANITARNO INŽENJERSTVO – SANITARY ENGINEERING” Opatija, 9 – 11. ožujka 2006 / Dražen Lušić (ur.).
Rijeka: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2006. str. 94-98 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 743636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Implementacija HACCP sustava u komunalnom društvu ”Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o.
(Implementation of HACCP system in the utility company "Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj")

Autori
Muždeka, Tamara ; Pahor, Đana ; Linšak, Željko ; Jurčević, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Međunarodni stručno-znanstveni simpozij “SANITARNO INŽENJERSTVO – SANITARY ENGINEERING” Opatija, 9 – 11. ožujka 2006 / Dražen Lušić - Rijeka : Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2006, 94-98

ISBN
953-95058-2-8

Skup
Međunarodni stručno-znanstveni simpozij “Sanitarno inženjerstvo – Sanitary engineering”

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 09.03.2006. - 11.03.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
zdravstvena ispravnost vode za piće; HACCP sustav; komunalno društvo “Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o.
(water safety; HACCP system; water supply unit of company “Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o.)

Sažetak
HACCP sustav (od engl. riječi Hazard Analysis Critical Control Point) je sustav preventivne samokontrole u osiguravanju higijenskih uvjeta za zdravstvenu ispravnost hrane. Temeljem Zakona o hrani pojam hrane uključuje i vodu. Da bi se zadovoljili visoki kriteriji navedenog sustava kontrole cijelog postupka vodoopskrbe, a prema principima analize opasnosti i kontrole kritičnih kontrolnih točaka procesa, moraju biti uspostavljeni osnovni preduvjetni programi. Uvođenje HACCP sustava stavlja naglasak i na odgovornost osoblja zaduženog za manipuliranje vodom za piće.Stoga je potrebno trajno obučavati i educirati zaposlenike i razvijati osjećaj odgovornosti za postupke koje isti svakodnevno obavljaju. Unatoč tome što su dosadašnjom zakonskom regulativom navedene obveze u svezi preduvjetnih programa bile zakonski propisane, tehničko održavanje opreme u praksi predstavlja značajan zahtjev, s obzirom na njenu dotrajalost, odnosno potrebu za značajnim financijskim izdatcima. Specifičnosti primjene HACCP sustava u javnoj vodoopskrbi su i veliki raspon mogućih opasnosti, posebno ako se voda zahvaća iz nekoliko izvorišta ; otežano precizno određivanje sljedivosti, te velika i kompleksna mreža distribucije. U radu su prikazana iskustva implementacije HACCP sustava u komunalnom društvu “Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o. koju provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Profili:

Avatar Url Željko Linšak (autor)

Avatar Url Đana Pahor (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Muždeka, Tamara; Pahor, Đana; Linšak, Željko; Jurčević, Vedrana
Implementacija HACCP sustava u komunalnom društvu ”Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o. // Međunarodni stručno-znanstveni simpozij “SANITARNO INŽENJERSTVO – SANITARY ENGINEERING” Opatija, 9 – 11. ožujka 2006 / Dražen Lušić (ur.).
Rijeka: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2006. str. 94-98 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Muždeka, T., Pahor, Đ., Linšak, Ž. & Jurčević, V. (2006) Implementacija HACCP sustava u komunalnom društvu ”Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o.. U: Dražen Lušić (ur.)Međunarodni stručno-znanstveni simpozij “SANITARNO INŽENJERSTVO – SANITARY ENGINEERING” Opatija, 9 – 11. ožujka 2006.
@article{article, author = {Mu\v{z}deka, Tamara and Pahor, \DJana and Lin\v{s}ak, \v{Z}eljko and Jur\v{c}evi\'{c}, Vedrana}, year = {2006}, pages = {94-98}, keywords = {zdravstvena ispravnost vode za pi\'{c}e, HACCP sustav, komunalno dru\v{s}tvo “Vodovod i \v{c}isto\'{c}a Cres – Mali Lo\v{s}inj” d.o.o.}, isbn = {953-95058-2-8}, title = {Implementacija HACCP sustava u komunalnom dru\v{s}tvu ”Vodovod i \v{c}isto\'{c}a Cres – Mali Lo\v{s}inj” d.o.o.}, keyword = {zdravstvena ispravnost vode za pi\'{c}e, HACCP sustav, komunalno dru\v{s}tvo “Vodovod i \v{c}isto\'{c}a Cres – Mali Lo\v{s}inj” d.o.o.}, publisher = {Hrvatska udruga za sanitarno in\v{z}enjerstvo (HUSI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mu\v{z}deka, Tamara and Pahor, \DJana and Lin\v{s}ak, \v{Z}eljko and Jur\v{c}evi\'{c}, Vedrana}, year = {2006}, pages = {94-98}, keywords = {water safety, HACCP system, water supply unit of company “Vodovod i \v{c}isto\'{c}a Cres – Mali Lo\v{s}inj” d.o.o.}, isbn = {953-95058-2-8}, title = {Implementation of HACCP system in the utility company "Vodovod i \v{c}isto\'{c}a Cres – Mali Lo\v{s}inj"}, keyword = {water safety, HACCP system, water supply unit of company “Vodovod i \v{c}isto\'{c}a Cres – Mali Lo\v{s}inj” d.o.o.}, publisher = {Hrvatska udruga za sanitarno in\v{z}enjerstvo (HUSI)}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font