Pregled bibliografske jedinice broj: 743636
Implementacija HACCP sustava u komunalnom društvu ”Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o.
Implementacija HACCP sustava u komunalnom društvu ”Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o. // Međunarodni stručno-znanstveni simpozij “SANITARNO INŽENJERSTVO – SANITARY ENGINEERING” Opatija, 9 – 11. ožujka 2006 / Dražen Lušić (ur.).
Rijeka: Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2006. str. 94-98 (predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 743636 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Implementacija HACCP sustava u komunalnom društvu ”Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o.
(Implementation of HACCP system in the utility company "Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj")
Autori
Muždeka, Tamara ; Pahor, Đana ; Linšak, Željko ; Jurčević, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Međunarodni stručno-znanstveni simpozij “SANITARNO INŽENJERSTVO – SANITARY ENGINEERING” Opatija, 9 – 11. ožujka 2006
/ Dražen Lušić - Rijeka : Hrvatska udruga za sanitarno inženjerstvo (HUSI), 2006, 94-98
ISBN
953-95058-2-8
Skup
Međunarodni stručno-znanstveni simpozij “Sanitarno inženjerstvo – Sanitary engineering”
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 09.03.2006. - 11.03.2006
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
zdravstvena ispravnost vode za piće; HACCP sustav; komunalno društvo “Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o.
(water safety; HACCP system; water supply unit of company “Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o.)
Sažetak
HACCP sustav (od engl. riječi Hazard Analysis Critical Control Point) je sustav preventivne samokontrole u osiguravanju higijenskih uvjeta za zdravstvenu ispravnost hrane. Temeljem Zakona o hrani pojam hrane uključuje i vodu. Da bi se zadovoljili visoki kriteriji navedenog sustava kontrole cijelog postupka vodoopskrbe, a prema principima analize opasnosti i kontrole kritičnih kontrolnih točaka procesa, moraju biti uspostavljeni osnovni preduvjetni programi. Uvođenje HACCP sustava stavlja naglasak i na odgovornost osoblja zaduženog za manipuliranje vodom za piće.Stoga je potrebno trajno obučavati i educirati zaposlenike i razvijati osjećaj odgovornosti za postupke koje isti svakodnevno obavljaju. Unatoč tome što su dosadašnjom zakonskom regulativom navedene obveze u svezi preduvjetnih programa bile zakonski propisane, tehničko održavanje opreme u praksi predstavlja značajan zahtjev, s obzirom na njenu dotrajalost, odnosno potrebu za značajnim financijskim izdatcima. Specifičnosti primjene HACCP sustava u javnoj vodoopskrbi su i veliki raspon mogućih opasnosti, posebno ako se voda zahvaća iz nekoliko izvorišta ; otežano precizno određivanje sljedivosti, te velika i kompleksna mreža distribucije. U radu su prikazana iskustva implementacije HACCP sustava u komunalnom društvu “Vodovod i čistoća Cres – Mali Lošinj” d.o.o. koju provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"