Pregled bibliografske jedinice broj: 743000
Usporedni prikaz propisa o kakvoći mesnih proizvoda
Usporedni prikaz propisa o kakvoći mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2014), 4; 342-345 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 743000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedni prikaz propisa o kakvoći mesnih proizvoda
(Comparative overview of the regulations on the quality of meat products)
Autori
Aćimović, Marina ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVI
(2014), 4;
342-345
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
mesni proizvodi; propisi; kakvoća
(meat products; legislation; quality)
Sažetak
Poznavanje kakvoće mesnih proizvoda od posebnog je značaja. Propisi reguliraju kemijski sastav mesnih proizvoda i obvezuju SPH za izradu proizvođačke specifikacije odnosno deklaracije za svaki mesni proizvod na tržištu. Iako je kroz vrijeme u Republici Hrvatskoj došlo do brojnih izmjena propisa koji reguliraju područje proizvodnje mesnih proizvoda zajednički svim propisima su zahtjevi u pogledu naziva i definicije, označavanja, sastava i senzoričkih svojstava, vrste i količine sirovine te drugih tvari koje se koriste u proizvodnji i preradi, te primijenjenih tehnoloških postupaka. Uzastopnim izmjenama pravilnika, mijenjali su se i parametri kakvoće. U tom je smislu danas deregulacijom kakvoće, sva odgovornost za proizvodnju kvalitetnog mesnog proizvoda na subjektu u poslovanju s hranom.
Izvorni jezik
Hrvatski