Pregled bibliografske jedinice broj: 742984
Kakvoća usoljene srdele (Sardina pilchardus)
Kakvoća usoljene srdele (Sardina pilchardus) // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2014), 431-434 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 742984 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća usoljene srdele (Sardina pilchardus)
(Quality od salted sardine (Sardina pilchardus))
Autori
Levak, Stefani ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVI
(2014);
431-434
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
soljenje; slane srdele; kakvoća; kemijski sastav
(salt; salted sardines; quality; chemical composition)
Sažetak
Riba je oduvijek bila iznimno važna u prehrani ljudi zahvaljujući svojim gastronomskim i nutritivnim vrijednostima. Tijekom povijesti razvijali su se različiti načini konzerviranja ribe ne bi li se očuvala njena kakvoća, a najpoznatija metoda je soljenje. Cilj je ovoga rada bio opisati tehnologiju proizvodnje usoljenih srdela ulovljenih u slobodnom moru te utvrditi kemijski sastav i kakvoću gotovog proizvoda. Analize su obavljene na uzorcma usoljene srdele iz konzerve zapremnine 5 kg. Ribe su uzorkovane metodom slučajnog odabira iz cjelokupnog sadržaja konzerve. Prilikom senzorne pretrage svi pretraženi uzorci ribe bili su zadovoljavajuće kakvoće. Pregledom trbušne šupljine i mišićja ribe nisu nađeni paraziti. Srednja vrijednost mase riba iznosila je 22, 97 g. Prosječna količina vode iznosila je 46, 61%, masti 8, 92%, bjelančevina 8, 40%. U pretraženim uzorcima utvrđena je količina soli od 22, 54%. Dobiveni rezultati ukazuju da je besprijekornost senzornih svojstava usoljene srdele ovisna o pravilnom postupanju s ribom nakon izlova te metodi obrade. Za dobivanje ovog autohtonog proizvoda, potrebno je koristiti kvalitetnu sirovinu (svježu ribu besprijekorne kakvoće), soliti je čistom solju pravilnim redoslijedom te skladištiti je u prikladnim uvjetima i redovito kontrolirati.
Izvorni jezik
Engleski
POVEZANOST RADA
Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb