Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 742984

Kakvoća usoljene srdele (Sardina pilchardus)


Levak, Stefani; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Cvrtila Fleck, Željka
Kakvoća usoljene srdele (Sardina pilchardus) // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2014), 431-434 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 742984 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća usoljene srdele (Sardina pilchardus)
(Quality od salted sardine (Sardina pilchardus))

Autori
Levak, Stefani ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Cvrtila Fleck, Željka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XVI (2014); 431-434

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
soljenje; slane srdele; kakvoća; kemijski sastav
(salt; salted sardines; quality; chemical composition)

Sažetak
Riba je oduvijek bila iznimno važna u prehrani ljudi zahvaljujući svojim gastronomskim i nutritivnim vrijednostima. Tijekom povijesti razvijali su se različiti načini konzerviranja ribe ne bi li se očuvala njena kakvoća, a najpoznatija metoda je soljenje. Cilj je ovoga rada bio opisati tehnologiju proizvodnje usoljenih srdela ulovljenih u slobodnom moru te utvrditi kemijski sastav i kakvoću gotovog proizvoda. Analize su obavljene na uzorcma usoljene srdele iz konzerve zapremnine 5 kg. Ribe su uzorkovane metodom slučajnog odabira iz cjelokupnog sadržaja konzerve. Prilikom senzorne pretrage svi pretraženi uzorci ribe bili su zadovoljavajuće kakvoće. Pregledom trbušne šupljine i mišićja ribe nisu nađeni paraziti. Srednja vrijednost mase riba iznosila je 22, 97 g. Prosječna količina vode iznosila je 46, 61%, masti 8, 92%, bjelančevina 8, 40%. U pretraženim uzorcima utvrđena je količina soli od 22, 54%. Dobiveni rezultati ukazuju da je besprijekornost senzornih svojstava usoljene srdele ovisna o pravilnom postupanju s ribom nakon izlova te metodi obrade. Za dobivanje ovog autohtonog proizvoda, potrebno je koristiti kvalitetnu sirovinu (svježu ribu besprijekorne kakvoće), soliti je čistom solju pravilnim redoslijedom te skladištiti je u prikladnim uvjetima i redovito kontrolirati.

Izvorni jezik
Engleski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)

Avatar Url Stefani Levak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Levak, Stefani; Kozačinski, Lidija; Njari, Bela; Cvrtila Fleck, Željka
Kakvoća usoljene srdele (Sardina pilchardus) // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVI (2014), 431-434 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Levak, S., Kozačinski, L., Njari, B. & Cvrtila Fleck, Ž. (2014) Kakvoća usoljene srdele (Sardina pilchardus). Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XVI, 431-434.
@article{article, author = {Levak, Stefani and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka}, year = {2014}, pages = {431-434}, keywords = {soljenje, slane srdele, kakvo\'{c}a, kemijski sastav}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVI}, issn = {1332-0025}, title = {Kakvo\'{c}a usoljene srdele (Sardina pilchardus)}, keyword = {soljenje, slane srdele, kakvo\'{c}a, kemijski sastav} }
@article{article, author = {Levak, Stefani and Koza\v{c}inski, Lidija and Njari, Bela and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka}, year = {2014}, pages = {431-434}, keywords = {salt, salted sardines, quality, chemical composition}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XVI}, issn = {1332-0025}, title = {Quality od salted sardine (Sardina pilchardus)}, keyword = {salt, salted sardines, quality, chemical composition} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font