Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 742976

Kemijski sastav i utjecaj pohrane na rast bakterije L. monocytogenes u kuhanom kravljem siru


Rožić, Jospia; Cvrtila Fleck, Željka; Roštan, Ninoslav; Kozačinski, Lidija
Kemijski sastav i utjecaj pohrane na rast bakterije L. monocytogenes u kuhanom kravljem siru // Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Kuna Zlatica, 2014. str. 86-87 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 742976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav i utjecaj pohrane na rast bakterije L. monocytogenes u kuhanom kravljem siru
(Chemical composition and influence of storage to L. monocytogenes growth in cooked cow cheese)

Autori
Rožić, Jospia ; Cvrtila Fleck, Željka ; Roštan, Ninoslav ; Kozačinski, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Volarić, Vera - Zagreb : Kuna Zlatica, 2014, 86-87

Skup
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 09.11.2014. - 12.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kuhani sir; kemijski sastav; L. monocytogenes
(cooked cheese; chemical composition; L. monocytogenes)

Sažetak
Uvod Kuhani sir se od davnina proizvodi na tradicionalni način u seoskim domaćinstvima prema različitim recepturama, a svaki način proizvodnje nosi prednosti i nedostatke. Cilj ovoga rada bio je utvrditi kemijski sastav te pratiti rast bakterije L. monocytogenes kao biološkog rizika proizvodnje sira. Eksperimentalni dio Uzorci pretraživanog sira (n=10) su potjecali od privatnog proizvođača iz okolice Zagreba. Utvrđena je kakvoća sira na osnovi senzoričke pretrage i kemijskog sastava (voda, mast, bjelančevine, pepeo, NaCl i aw). Uzorci su pretraženi na prisutnost bakterije L. monocytogenes (HRN EN ISO 11290-2:1998) te je istražena dinamika rasta bakterije L. monocytogenes tijekom pohrane sira na 4º i 13ºC kroz 28 dana. Istraživanje u ovom radu dio je zadataka u okviru FP7 projekta BASELINE. Rezultati U senzoričkoj pretrazi sireva nisu utvrđena značajnija odstupanja. Udio vode u bezmasnoj suhoj tvari sira iznosio je od 58, 34% do 67, 73% Količina masti u suhoj tvari kretala se od 33, 05% do 43, 26%. Sir korišten u pokusu inicijalno nije sadržavao bakteriju L. monocytogenes. U uzorcima inokuliranima s L. monocytogenes, utvrdili smo da bakterija kontinuirano raste te je 28. dana pohrane na 4°C utvrđena u broju 2, 25 log/cm2, odnosno 2, 35 log/cm2 u drugoj skupini (T=13°C). Zaključci Prema udjelu vode u bezmasnoj suhoj tvari uzorci sira mogu se karakterizirati kao polutvrdi odnosno meki sir. Prema udjelu mliječne masti u suhoj tvari pregledani sirevi smatraju masnim sirevima. Ovo je istraživanje pokazalo da bakterija L. monocytogenes može rasti u kuhanom kravljem siru, te da je prisutna i nakon 28 dana pohrane u hladnjaku i na povišenoj temperaturi.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
053-0531854-1853 - Mikrobiološka ispravnost i održivost namirnica animalnog podrijetla (Kozačinski, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rožić, Jospia; Cvrtila Fleck, Željka; Roštan, Ninoslav; Kozačinski, Lidija
Kemijski sastav i utjecaj pohrane na rast bakterije L. monocytogenes u kuhanom kravljem siru // Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Kuna Zlatica, 2014. str. 86-87 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Rožić, J., Cvrtila Fleck, Ž., Roštan, N. & Kozačinski, L. (2014) Kemijski sastav i utjecaj pohrane na rast bakterije L. monocytogenes u kuhanom kravljem siru. U: Volarić, V. (ur.)Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka.
@article{article, author = {Ro\v{z}i\'{c}, Jospia and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Ro\v{s}tan, Ninoslav and Koza\v{c}inski, Lidija}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2014}, pages = {86-87}, keywords = {kuhani sir, kemijski sastav, L. monocytogenes}, title = {Kemijski sastav i utjecaj pohrane na rast bakterije L. monocytogenes u kuhanom kravljem siru}, keyword = {kuhani sir, kemijski sastav, L. monocytogenes}, publisher = {Kuna Zlatica}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ro\v{z}i\'{c}, Jospia and Cvrtila Fleck, \v{Z}eljka and Ro\v{s}tan, Ninoslav and Koza\v{c}inski, Lidija}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2014}, pages = {86-87}, keywords = {cooked cheese, chemical composition, L. monocytogenes}, title = {Chemical composition and influence of storage to L. monocytogenes growth in cooked cow cheese}, keyword = {cooked cheese, chemical composition, L. monocytogenes}, publisher = {Kuna Zlatica}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font