Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 742556

Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana


Župan, Boris; Bogut, Ivan; Tomić, Dario
Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana // 10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji-sadašnjost i budućnost"
Vukovar, Hrvatska, 2014. str. ----- (predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, ostalo)


CROSBI ID: 742556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana
(How to produce a different and more quality carp)

Autori
Župan, Boris ; Bogut, Ivan ; Tomić, Dario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, ostalo

Skup
10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji-sadašnjost i budućnost"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 27.11.2014. - 28.11.2014

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
šaran ; laneno ulje ; sastav masnih kiselina ; zdravlje ljudi
(carp ; linseed oil ; fatty acid composition ; health)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi u kojoj mjeri dodavanje lanenog ulja u peletirane krmne smjese i hranidba tovnog šarana tako obogaćenom hranom utječe na količinu masti i kompoziciju masnih kiselina u mesu ribe. Povećanjem omega-3 masnih kiselina (linolenske (18:3 n3), eikozapentaenske (20:5 n3), dokozaheksaenske (22:6 n3) u ribljim mastima uravnotežen je odnos omega 6 i omega 3, a time se poboljšala kakvoća mesa šarana. Najveći udio ω-3 masnih kiselina utvrđen je u uzorcima šarana kojima je u hranu dodano 5% lanenog ulja (5, 41%). Omjer ω-3/ω-6 masnih kiselina značajno se povećao u skupinama kojima je u hranu dodan veći udio lanenog ulja (0, 21 u kontrolnoj skupini do 0, 30% u skupini s dodatkom 5% lanenog ulja). Vrijednost kolesterola nije se značajno mijenjala dodavanjem lanenog ulja u ishranu šarana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
079-0000000-3542 - Skraćenje uzgojnog razdoblja šarana (Cyprinus carpio) i poboljšanje kakvoće mesa (Galović, Dalida, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Ivan Bogut (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Župan, Boris; Bogut, Ivan; Tomić, Dario
Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana // 10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji-sadašnjost i budućnost"
Vukovar, Hrvatska, 2014. str. ----- (predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, ostalo)
Župan, B., Bogut, I. & Tomić, D. (2014) Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana. U: 10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji-sadašnjost i budućnost".
@article{article, author = {\v{Z}upan, Boris and Bogut, Ivan and Tomi\'{c}, Dario}, year = {2014}, pages = {-----}, keywords = {\v{s}aran, laneno ulje, sastav masnih kiselina, zdravlje ljudi}, title = {Kako proizvesti druga\v{c}ijeg, kvalitetnijeg \v{s}arana}, keyword = {\v{s}aran, laneno ulje, sastav masnih kiselina, zdravlje ljudi}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{Z}upan, Boris and Bogut, Ivan and Tomi\'{c}, Dario}, year = {2014}, pages = {-----}, keywords = {carp, linseed oil, fatty acid composition, health}, title = {How to produce a different and more quality carp}, keyword = {carp, linseed oil, fatty acid composition, health}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font