Pregled bibliografske jedinice broj: 742556
Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana
Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana // 10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji-sadašnjost i budućnost"
Vukovar, Hrvatska, 2014. str. ----- (predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, ostalo)
CROSBI ID: 742556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kako proizvesti drugačijeg, kvalitetnijeg šarana
(How to produce a different and more quality carp)
Autori
Župan, Boris ; Bogut, Ivan ; Tomić, Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, ostalo
Skup
10. Međunarodni gospodarsko-znanstveni skup o akvakulturi "Hrvatska akvakultura u Europskoj uniji-sadašnjost i budućnost"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 27.11.2014. - 28.11.2014
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
šaran ; laneno ulje ; sastav masnih kiselina ; zdravlje ljudi
(carp ; linseed oil ; fatty acid composition ; health)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi u kojoj mjeri dodavanje lanenog ulja u peletirane krmne smjese i hranidba tovnog šarana tako obogaćenom hranom utječe na količinu masti i kompoziciju masnih kiselina u mesu ribe. Povećanjem omega-3 masnih kiselina (linolenske (18:3 n3), eikozapentaenske (20:5 n3), dokozaheksaenske (22:6 n3) u ribljim mastima uravnotežen je odnos omega 6 i omega 3, a time se poboljšala kakvoća mesa šarana. Najveći udio ω-3 masnih kiselina utvrđen je u uzorcima šarana kojima je u hranu dodano 5% lanenog ulja (5, 41%). Omjer ω-3/ω-6 masnih kiselina značajno se povećao u skupinama kojima je u hranu dodan veći udio lanenog ulja (0, 21 u kontrolnoj skupini do 0, 30% u skupini s dodatkom 5% lanenog ulja). Vrijednost kolesterola nije se značajno mijenjala dodavanjem lanenog ulja u ishranu šarana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
079-0000000-3542 - Skraćenje uzgojnog razdoblja šarana (Cyprinus carpio) i poboljšanje kakvoće mesa (Galović, Dalida, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivan Bogut
(autor)