Pregled bibliografske jedinice broj: 742408
ODREĐIVANJE VITAMINA C U RAZLIČITIM SORTAMA JABUKA
ODREĐIVANJE VITAMINA C U RAZLIČITIM SORTAMA JABUKA, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 742408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE VITAMINA C U RAZLIČITIM SORTAMA JABUKA
(DETERMINATION OF VITAMIN C IN DIFFERENT APPLE CULTIVARS)
Autori
Veršec, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2014
Stranica
28
Mentor
Levaj, Branka
Ključne riječi
jabuka; vitamin C; HPLC
(apple; vitamin C; HPLC;)
Sažetak
Ispitivane su četiri sorte jabuka, Fuji, Granny Smith, Gala i Cripps Pink, kupljene u trgovačkoj mreži. Provedena je analiza topljive suhe tvari, pH – vrijednosti i vitamina C na uzorcima kore, usplođa i srži. Topljiva suha tvar mjerila se digitalnim refraktometrom, a pH – vrijednost pH – metrom. Vitamin C određivao se tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) s UV/Vis PDA detektorom. Rezultati analize pokazali su da usplođe sadrži najviše topljive suhe tvari (11.0 – 15.8 %) i najniži pH (3.31 – 3.97). Količina vitamina C varirala je ovisno o uzorku u rasponu od 0.03 – 6.35 mg/100 g uzorka. Najviše je prisutan u kori (ovisno o sorti od 0.61 – 6.35 mg/100 g), a najmanje u usplođu jabuke (od 0.03 – 0.06 mg/100 g). Količina vitamina C u srži je varirala od 0.04 – 0.11 mg/100 g. Prema dobivenim rezultatima za ukupnu količini vitamina C u cijelom plodu, sorte Granny Smith te Fuji sadrže najmanje, a Cripps Pink te Gala najviše vitamina C.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)