Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 742408

ODREĐIVANJE VITAMINA C U RAZLIČITIM SORTAMA JABUKA


Veršec, Petra
ODREĐIVANJE VITAMINA C U RAZLIČITIM SORTAMA JABUKA, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 742408 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE VITAMINA C U RAZLIČITIM SORTAMA JABUKA
(DETERMINATION OF VITAMIN C IN DIFFERENT APPLE CULTIVARS)

Autori
Veršec, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2014

Stranica
28

Mentor
Levaj, Branka

Ključne riječi
jabuka; vitamin C; HPLC
(apple; vitamin C; HPLC;)

Sažetak
Ispitivane su četiri sorte jabuka, Fuji, Granny Smith, Gala i Cripps Pink, kupljene u trgovačkoj mreži. Provedena je analiza topljive suhe tvari, pH – vrijednosti i vitamina C na uzorcima kore, usplođa i srži. Topljiva suha tvar mjerila se digitalnim refraktometrom, a pH – vrijednost pH – metrom. Vitamin C određivao se tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) s UV/Vis PDA detektorom. Rezultati analize pokazali su da usplođe sadrži najviše topljive suhe tvari (11.0 – 15.8 %) i najniži pH (3.31 – 3.97). Količina vitamina C varirala je ovisno o uzorku u rasponu od 0.03 – 6.35 mg/100 g uzorka. Najviše je prisutan u kori (ovisno o sorti od 0.61 – 6.35 mg/100 g), a najmanje u usplođu jabuke (od 0.03 – 0.06 mg/100 g). Količina vitamina C u srži je varirala od 0.04 – 0.11 mg/100 g. Prema dobivenim rezultatima za ukupnu količini vitamina C u cijelom plodu, sorte Granny Smith te Fuji sadrže najmanje, a Cripps Pink te Gala najviše vitamina C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Veršec, Petra
ODREĐIVANJE VITAMINA C U RAZLIČITIM SORTAMA JABUKA, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Veršec, P. (2014) 'ODREĐIVANJE VITAMINA C U RAZLIČITIM SORTAMA JABUKA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ver\v{s}ec, Petra}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {jabuka, vitamin C, HPLC}, title = {ODRE\DJIVANJE VITAMINA C U RAZLI\v{C}ITIM SORTAMA JABUKA}, keyword = {jabuka, vitamin C, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ver\v{s}ec, Petra}, year = {2014}, pages = {28}, keywords = {apple, vitamin C, HPLC, }, title = {DETERMINATION OF VITAMIN C IN DIFFERENT APPLE CULTIVARS}, keyword = {apple, vitamin C, HPLC, }, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font