Pregled bibliografske jedinice broj: 742401
BOTANIČKA OBILJEŽJA, SORTE TE FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA ORAHA (Juglans regia L.)
BOTANIČKA OBILJEŽJA, SORTE TE FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA ORAHA (Juglans regia L.), 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 742401 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
BOTANIČKA OBILJEŽJA, SORTE TE FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA ORAHA (Juglans regia L.)
(BOTANICAL CHARACTERISTICS, VARIETY AND PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIS OF WALNUT (Juglans regia L.))
Autori
Vukoje, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2014
Stranica
37
Mentor
Branka Levaj
Ključne riječi
obični orah; fizikalno-kemijski sastav; sorte
(common walnut; physico-chemical composition; cultivars)
Sažetak
U ovom radu obrađena su botanička obilježja i sorte običnog oraha, a istraživan je i kemijski sastav dvije sorte oraha, Franquette (F) i Elite (E) prema AOAC metodama. Određen je udio vode 6.44% u sorti E, a 7.11% u sorti F, udio pepela na suhu tvar u sorti E je 2.01%, a u sorti F 2.13%, udio proteina 16.83% u sorti E i 13.83% u sorti F, udio masti 62.78% u sorti F i u E 65.85%, udio prirodnog inverta u sorti E od 1.52% i udio ukupnih šećera od 7.59% dok je u sorti F udio prirodnog inverta 1.4%, a ukupnih šećera 13.37%. Usporedbom dobivenih rezultata možemo zaključiti da je najveća razlika u udjelu ukupnih šećera pri čemu sorta F ima veći udio, a udjeli ostalih sastojaka se nalaze u uskom intervalu. Gore navedeni podatci uspoređeni su i sa sastavom oraha prema USDA (Odjel za poljoprivredu Sjedinjenih Američkih Država engl. United States Department of Agriculture) bazi podataka, prema kojoj orah sadrži 4, 07% vode, 2% pepela, 15, 23% proteina, 65, 21% masti, 1, 5% prirodnog inverta, a 2, 61% ukupnih šećera. Zaključuje se da su rezultati ostvareni u ovom radu u velikoj mjeri sukladni navedenim literaturnim podacima, osim što se sorta F razlikuje u udjelu šećera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Branka Levaj
(mentor)