Pregled bibliografske jedinice broj: 742333
Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske)
Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 742333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske)
(Colour and quality parameters, and sensory properties of fresh sour cherry juices (and sour cherry marasca))
Autori
Lovreško, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
50
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
višnja ; višnja maraska ; antocijani ; parametri boje ; senzorska analiza
(sour cherry ; sour cherry marasca ; anthocyanins ; colour parameters ; sensory analysis)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti parametre kvalitete (topljiva suha tvar, pH vrijednost i ukupna kiselost) i boje, udjele ukupnih antocijana, te senzorska svojstva svježih sokova višnje. Sokovi su proizvedeni u sokovniku, a za potrebe istraživanja upotrebljeno je 7 sorti/ekotipova višnji s uzgojnih područja u okolici Zadra i Osijeka, a to su: Brač, Maraska, 18, Osječka, Rexelle, Haimann i Kelleris. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da sokovi višnje sa zadarskog područja imaju veću topljivu suhu tvar, uglavnom višu pH vrijednost i ukupnu kiselost te tamniju boju, a i senzorski su bolje ocijenjena. Među sortama, ističe se Maraska, zatim Oblačinska koje se razlikuju od ostalih visokom topljivom suhom tvari i tamnijom bojom. Višnja Maraska ističe se i intenzitetom okusa na višnju te uglavnom višim udjelima ukupnih antocijana. Analizom varijance utvrđen je signifikantno značajan utjecaj sorte i/ili područja uzgoja samo na parametar topljive suhe tvari te neke parametre ocjenjivane senzorskom analizom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb