Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 742333

Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske)


Lovreško, Valentina
Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 742333 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske)
(Colour and quality parameters, and sensory properties of fresh sour cherry juices (and sour cherry marasca))

Autori
Lovreško, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2014

Stranica
50

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Repajić, Maja

Ključne riječi
višnja ; višnja maraska ; antocijani ; parametri boje ; senzorska analiza
(sour cherry ; sour cherry marasca ; anthocyanins ; colour parameters ; sensory analysis)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti parametre kvalitete (topljiva suha tvar, pH vrijednost i ukupna kiselost) i boje, udjele ukupnih antocijana, te senzorska svojstva svježih sokova višnje. Sokovi su proizvedeni u sokovniku, a za potrebe istraživanja upotrebljeno je 7 sorti/ekotipova višnji s uzgojnih područja u okolici Zadra i Osijeka, a to su: Brač, Maraska, 18, Osječka, Rexelle, Haimann i Kelleris. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da sokovi višnje sa zadarskog područja imaju veću topljivu suhu tvar, uglavnom višu pH vrijednost i ukupnu kiselost te tamniju boju, a i senzorski su bolje ocijenjena. Među sortama, ističe se Maraska, zatim Oblačinska koje se razlikuju od ostalih visokom topljivom suhom tvari i tamnijom bojom. Višnja Maraska ističe se i intenzitetom okusa na višnju te uglavnom višim udjelima ukupnih antocijana. Analizom varijance utvrđen je signifikantno značajan utjecaj sorte i/ili područja uzgoja samo na parametar topljive suhe tvari te neke parametre ocjenjivane senzorskom analizom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Branka Levaj (mentor)

Avatar Url Maja Repajić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lovreško, Valentina
Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske), 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lovreško, V. (2014) 'Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske)', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovre\v{s}ko, Valentina}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {vi\v{s}nja, vi\v{s}nja maraska, antocijani, parametri boje, senzorska analiza}, title = {Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svje\v{z}ih sokova vi\v{s}nje (i vi\v{s}nje maraske)}, keyword = {vi\v{s}nja, vi\v{s}nja maraska, antocijani, parametri boje, senzorska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lovre\v{s}ko, Valentina}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {sour cherry, sour cherry marasca, anthocyanins, colour parameters, sensory analysis}, title = {Colour and quality parameters, and sensory properties of fresh sour cherry juices (and sour cherry marasca)}, keyword = {sour cherry, sour cherry marasca, anthocyanins, colour parameters, sensory analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font