Pregled bibliografske jedinice broj: 742308
Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske
Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 742308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske
(Effect of cultivar and geographical region on anthocyanin composition and antioxidant activity of fresh juices from sour cherry and marasca sour cher)
Autori
Gundak, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2014
Stranica
58
Mentor
Levaj, Branka
Neposredni voditelj
Repajić, Maja
Ključne riječi
višnja ; višnja Maraska ; svježi sokovi ; antocijani ; fenolni spojevi ; antioksidacijska aktivnost
(sour cherry ; Marasca sour cherry ; fresh juices ; anthocyanins ; phenol compounds ; antioxidant activity)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti biološki aktivne tvari, tj. udjele ukupnih fenola, ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje. Sokovi su proizvedeni u sokovniku, a za potrebe istraživanja upotrebljena su 4 ekotipa višnji s uzgojnih područja u okolici Zadra i Osijeka, a to su: Brač, Maraska, 18, Osječka, te 3 sorte Rexelle, Haimann i Kelleris samo s područja Zadra. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da sokovi višnje sa zadarskog područja imaju veći udjel ukupnih fenola, ukupnih antocijana određen metodom izbjeljivanja i pH-diferencijalnom metodom te pojedinačnih antocijana određen HPLC metodom kao i antioksidacijsku aktivnost određenu FRAP metodom. Među sortama, ističe se Maraska, posebno ekotip Brač, ali statističkom obradom podataka, nije utvrđen signifkantan utjecaj ni sorte, ni područja na udio fenola, antocijana i antioksidacijske aktivnosti ispitivanih sokova višanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb