Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 742308

Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske


Gundak, Mateja
Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 742308 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske
(Effect of cultivar and geographical region on anthocyanin composition and antioxidant activity of fresh juices from sour cherry and marasca sour cher)

Autori
Gundak, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2014

Stranica
58

Mentor
Levaj, Branka

Neposredni voditelj
Repajić, Maja

Ključne riječi
višnja ; višnja Maraska ; svježi sokovi ; antocijani ; fenolni spojevi ; antioksidacijska aktivnost
(sour cherry ; Marasca sour cherry ; fresh juices ; anthocyanins ; phenol compounds ; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti biološki aktivne tvari, tj. udjele ukupnih fenola, ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje. Sokovi su proizvedeni u sokovniku, a za potrebe istraživanja upotrebljena su 4 ekotipa višnji s uzgojnih područja u okolici Zadra i Osijeka, a to su: Brač, Maraska, 18, Osječka, te 3 sorte Rexelle, Haimann i Kelleris samo s područja Zadra. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da sokovi višnje sa zadarskog područja imaju veći udjel ukupnih fenola, ukupnih antocijana određen metodom izbjeljivanja i pH-diferencijalnom metodom te pojedinačnih antocijana određen HPLC metodom kao i antioksidacijsku aktivnost određenu FRAP metodom. Među sortama, ističe se Maraska, posebno ekotip Brač, ali statističkom obradom podataka, nije utvrđen signifkantan utjecaj ni sorte, ni područja na udio fenola, antocijana i antioksidacijske aktivnosti ispitivanih sokova višanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2728 - Promjene visokovrijednih sastojaka tijekom prerade odabranih vrsta voća (Levaj, Branka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Repajić (mentor)

Avatar Url Branka Levaj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gundak, Mateja
Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske, 2014., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gundak, M. (2014) 'Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gundak, Mateja}, year = {2014}, pages = {58}, keywords = {vi\v{s}nja, vi\v{s}nja Maraska, svje\v{z}i sokovi, antocijani, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj sorte i podru\v{c}ja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svje\v{z}ih sokova vi\v{s}nje i vi\v{s}nje maraske}, keyword = {vi\v{s}nja, vi\v{s}nja Maraska, svje\v{z}i sokovi, antocijani, fenolni spojevi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gundak, Mateja}, year = {2014}, pages = {58}, keywords = {sour cherry, Marasca sour cherry, fresh juices, anthocyanins, phenol compounds, antioxidant activity}, title = {Effect of cultivar and geographical region on anthocyanin composition and antioxidant activity of fresh juices from sour cherry and marasca sour cher}, keyword = {sour cherry, Marasca sour cherry, fresh juices, anthocyanins, phenol compounds, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font