Pregled bibliografske jedinice broj: 741897
Alergeni iz hrane životinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja
Alergeni iz hrane životinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 741897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alergeni iz hrane životinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja
(Food allergen of animal origin and their stability during processing)
Autori
Štefanko, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2014
Stranica
27
Mentor
Kmetič, Ivana
Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta
Ključne riječi
alergeni iz hrane; alergijske reakcije; procesiranje; promjena alergenog potencijala
(food allergens; allergic reactions; processing; change of allergenic potential)
Sažetak
Alergija na hranu je imunoglobulinom E posredovani preosjetljiv odgovor na normalno podnošljive proteine hrane. Skupine namirnica životinjskog podrijetla u kojima se nalaze alergeni su: mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, riba, rakovi i morski proizvodi, meso. Procesiranje može uništiti postojeće epitope na proteinima, ili može generirati nove kao rezultat promjene konformacije proteina. Fizičko-kemijske promijene tijekom procesiranja mogu promijeniti formu proteina u kojoj prelaze preko sluznice crijeva, te u kojoj su predstavljeni imunološkom sustavu. Svi ti procesi mogu utjecati na strukturu alergena na načine koji su često unaprijed određeni samom strukturom proteina, iako vrsta procesiranja i dodavanje drugih sastojaka (npr. šećera ili masti) može mijenjati učinke. Zbog svoje složenosti, utjecaj procesiranja hrane na alergenost proteina tek je nedavno postao predmet istraživanja. U ovom radu opisani su najvažniji alergeni iz hrane životinjskog podrijetla, te kako procesiranje može utjecati na stabilnost alergena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0582184-2232 - Endokrino-aktivne supstancije u hrani i oštećenja reproduktivnog sustava (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb