Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 741897

Alergeni iz hrane životinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja


Štefanko, Ana
Alergeni iz hrane životinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 741897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alergeni iz hrane životinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja
(Food allergen of animal origin and their stability during processing)

Autori
Štefanko, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2014

Stranica
27

Mentor
Kmetič, Ivana

Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta

Ključne riječi
alergeni iz hrane; alergijske reakcije; procesiranje; promjena alergenog potencijala
(food allergens; allergic reactions; processing; change of allergenic potential)

Sažetak
Alergija na hranu je imunoglobulinom E posredovani preosjetljiv odgovor na normalno podnošljive proteine hrane. Skupine namirnica životinjskog podrijetla u kojima se nalaze alergeni su: mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, riba, rakovi i morski proizvodi, meso. Procesiranje može uništiti postojeće epitope na proteinima, ili može generirati nove kao rezultat promjene konformacije proteina. Fizičko-kemijske promijene tijekom procesiranja mogu promijeniti formu proteina u kojoj prelaze preko sluznice crijeva, te u kojoj su predstavljeni imunološkom sustavu. Svi ti procesi mogu utjecati na strukturu alergena na načine koji su često unaprijed određeni samom strukturom proteina, iako vrsta procesiranja i dodavanje drugih sastojaka (npr. šećera ili masti) može mijenjati učinke. Zbog svoje složenosti, utjecaj procesiranja hrane na alergenost proteina tek je nedavno postao predmet istraživanja. U ovom radu opisani su najvažniji alergeni iz hrane životinjskog podrijetla, te kako procesiranje može utjecati na stabilnost alergena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-2232 - Endokrino-aktivne supstancije u hrani i oštećenja reproduktivnog sustava (Šimić, Branimir, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Teuta Murati (mentor)

Avatar Url Ivana Kmetič (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Štefanko, Ana
Alergeni iz hrane životinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Štefanko, A. (2014) 'Alergeni iz hrane životinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tefanko, Ana}, year = {2014}, pages = {27}, keywords = {alergeni iz hrane, alergijske reakcije, procesiranje, promjena alergenog potencijala}, title = {Alergeni iz hrane \v{z}ivotinjskog podrijetla i njihova stabilnost tijekom procesiranja}, keyword = {alergeni iz hrane, alergijske reakcije, procesiranje, promjena alergenog potencijala}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}tefanko, Ana}, year = {2014}, pages = {27}, keywords = {food allergens, allergic reactions, processing, change of allergenic potential}, title = {Food allergen of animal origin and their stability during processing}, keyword = {food allergens, allergic reactions, processing, change of allergenic potential}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font