Pregled bibliografske jedinice broj: 741822
Utjecaj načina pripreme kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost
Utjecaj načina pripreme kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost, 2014., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka
CROSBI ID: 741822 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina pripreme kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost
(Influence of preparation method of coffee beverage on its antioxidant activity)
Autori
Ljutić, Daniel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet u Rijeci
Mjesto
Rijeka
Datum
30.09
Godina
2014
Stranica
27
Mentor
Valić, Srećko
Ključne riječi
kava; antioksidacijsko djelovanje; uvjeti priprave napitka; ESR; DPPH
(coffee; antioxidant activity; extraction parameters; ESR; DPPH)
Sažetak
Kava je jedan od najčešće konzumiranih napitaka u svijetu, a dobiva se iz zrna biljaka koje ubrajamo u porodicu kavovca (Coffea). Antioksidacijska aktivnost kave poznata je već dulje vrijeme i smatra se da visok udio polifenola ima važnu ulogu u antioksidacijskom djelovanju. Sastav napitaka ovisi o udjelu pojednih tvari u sirovom zrnu što ovisi o vrsti i porijeklu biljke te o uvjetima prženja kao i o načinu pripreme kave. Kava dobivena iz biljke C. arabica ima bolja senzorska svojsta, ali slabije antioksidacijsko djelovanje od kave dobivene iz biljke C. canefora var. robusta. Pozitivan učinak unosa kave na ljudsko zdravlje pripisuje se bioaktivnim tvarima koje se nalaze u sastavu kave i imaju antioksidacijsko djelovanje. U radu je ispitano kako način pripreme kave utječe na njezinu antioksidacijsku aktivnost. Radikal koji se koristio za praćenje antioksidacijske aktivnosti kave je 2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH), a metoda elektronska spinska rezonancija (ESR). Način pripreme kave bitno utječe na njezinu antioksidacijsku aktivnost. Kao najbolji način pripreme kave, gdje je zamijećena najjača antioksidacijska aktivnost, pokazala se turska kava. Uzorak kave koji je neutralizirao najviše slobodnih radikala je uzorak 100% Arabica, a pripremljen je na način da se uzorak kuhao tri minute. Uzorak kave koji je neutralizirao najmanje slobodnih radikala je uzorak Classic pripremljen kao espresso.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0000000-3209 - Strukturne i dinamičke promjene u sustavima makromolekula (Valić, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Srećko Valić
(mentor)