Pregled bibliografske jedinice broj: 741803
Utjecaj sorte i sastava kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost
Utjecaj sorte i sastava kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka
CROSBI ID: 741803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sorte i sastava kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost
(Influence of coffee sort and composition on antioxidant activity)
Autori
Perović, Sandro
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet u Rijeci
Mjesto
Rijeka
Datum
10.09
Godina
2014
Stranica
25
Mentor
Valić, Srećko
Ključne riječi
kava; antioksidacijsko djelovanje; kofein; polifenoli; 2; 2-difenil-1-1-pikrilhidrazil (DPPH); elektronska spinska rezonancija (ESR)
(coffee; antioxidant activity; caffeine; polyphenols; 2; 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH); electron spin resonance (ESR))
Sažetak
Kava je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Smatra se da više od 50 % stanovništva Republike Hrvatske konzumira kavu na dnevnoj bazi. Ukoliko se konzumira u prihvatljivim količinama može imati povoljne učinke na ljudski organizam. Kava poboljšava krvotok , kratkoročno podiže krvni tlak, ima snažan utjecaj na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu te djeluje dijuretski. Osim kofeina koji je glavni sastojak kave i dokazani antioksidans, u kavi su također prisutni fenolni spojevi, poznati antioksidansi koji mogu reducirati stres te klorogenska kiselina koja može smanjiti rizik od srčanog udara. U radu je uspoređeno antioksidacijsko djelovanje kave dobivene iz biljke Coffea arabica (100% arabika) i Coffea canefora (dvije mješavine od kojih je jedna “medium roast” a druga “dark roast”). Također, ispitivano je i antioksidacijsko djelovanje bezkofeinske kave. Korištena je elektronska spinska rezonancija (ESR), spektroskopska tehnika koja omogućuje precizno mjerenje koncentracije slobodnih radikala u uzorku. Praćen je pad intenziteta ESR signala radikala di(fenil)-(2, 4, 6-trinitrofenil)iminoazan (DPPH) po dodatku male količine kave otopini radikala, tijekom 30 minuta. Antioksidacijsko djelovanje pripisano je kofeinu, ukupnim polifenolnim spojevima, flavonoidima, klorogeničnoj kiselini te načinu prženja kave. Najjaču antioksidacijsku aktivnost je pokazala mješavina čija su zrnca pržena pri nižim temperaturama dok je najslabiji učinak imala mješavina čija su zrnca pržena pri višim temperaturama.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
062-0000000-3209 - Strukturne i dinamičke promjene u sustavima makromolekula (Valić, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka
Profili:
Srećko Valić
(mentor)