Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 741803

Utjecaj sorte i sastava kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost


Perović, Sandro
Utjecaj sorte i sastava kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka


CROSBI ID: 741803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorte i sastava kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost
(Influence of coffee sort and composition on antioxidant activity)

Autori
Perović, Sandro

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet u Rijeci

Mjesto
Rijeka

Datum
10.09

Godina
2014

Stranica
25

Mentor
Valić, Srećko

Ključne riječi
kava; antioksidacijsko djelovanje; kofein; polifenoli; 2; 2-difenil-1-1-pikrilhidrazil (DPPH); elektronska spinska rezonancija (ESR)
(coffee; antioxidant activity; caffeine; polyphenols; 2; 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH); electron spin resonance (ESR))

Sažetak
Kava je jedan od najpopularnijih napitaka u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Smatra se da više od 50 % stanovništva Republike Hrvatske konzumira kavu na dnevnoj bazi. Ukoliko se konzumira u prihvatljivim količinama može imati povoljne učinke na ljudski organizam. Kava poboljšava krvotok , kratkoročno podiže krvni tlak, ima snažan utjecaj na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu te djeluje dijuretski. Osim kofeina koji je glavni sastojak kave i dokazani antioksidans, u kavi su također prisutni fenolni spojevi, poznati antioksidansi koji mogu reducirati stres te klorogenska kiselina koja može smanjiti rizik od srčanog udara. U radu je uspoređeno antioksidacijsko djelovanje kave dobivene iz biljke Coffea arabica (100% arabika) i Coffea canefora (dvije mješavine od kojih je jedna “medium roast” a druga “dark roast”). Također, ispitivano je i antioksidacijsko djelovanje bezkofeinske kave. Korištena je elektronska spinska rezonancija (ESR), spektroskopska tehnika koja omogućuje precizno mjerenje koncentracije slobodnih radikala u uzorku. Praćen je pad intenziteta ESR signala radikala di(fenil)-(2, 4, 6-trinitrofenil)iminoazan (DPPH) po dodatku male količine kave otopini radikala, tijekom 30 minuta. Antioksidacijsko djelovanje pripisano je kofeinu, ukupnim polifenolnim spojevima, flavonoidima, klorogeničnoj kiselini te načinu prženja kave. Najjaču antioksidacijsku aktivnost je pokazala mješavina čija su zrnca pržena pri nižim temperaturama dok je najslabiji učinak imala mješavina čija su zrnca pržena pri višim temperaturama.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
062-0000000-3209 - Strukturne i dinamičke promjene u sustavima makromolekula (Valić, Srećko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Srećko Valić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perović, Sandro
Utjecaj sorte i sastava kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost, 2014., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka
Perović, S. (2014) 'Utjecaj sorte i sastava kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost', diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet u Rijeci, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perovi\'{c}, Sandro}, year = {2014}, pages = {25}, keywords = {kava, antioksidacijsko djelovanje, kofein, polifenoli, 2, 2-difenil-1-1-pikrilhidrazil (DPPH), elektronska spinska rezonancija (ESR)}, title = {Utjecaj sorte i sastava kave na njezinu antioksidacijsku aktivnost}, keyword = {kava, antioksidacijsko djelovanje, kofein, polifenoli, 2, 2-difenil-1-1-pikrilhidrazil (DPPH), elektronska spinska rezonancija (ESR)}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perovi\'{c}, Sandro}, year = {2014}, pages = {25}, keywords = {coffee, antioxidant activity, caffeine, polyphenols, 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), electron spin resonance (ESR)}, title = {Influence of coffee sort and composition on antioxidant activity}, keyword = {coffee, antioxidant activity, caffeine, polyphenols, 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), electron spin resonance (ESR)}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font