Pregled bibliografske jedinice broj: 741731
Utjecaj gnojidbe dušikom na prinos i kvalitetu branda Lički krumpir
Utjecaj gnojidbe dušikom na prinos i kvalitetu branda Lički krumpir, 2014., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 741731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe dušikom na prinos i kvalitetu branda Lički krumpir
(Effect of nitrogen fertilization on yield and quality of potato brand „Lički krumpir“)
Autori
Raić, Vida
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.09
Godina
2014
Stranica
31
Mentor
Poljak, Milan
Neposredni voditelj
Lazarević, Boris
Ključne riječi
gnojidba dušikom; krumpir; indeks sadržaja klorofila; koncentracija nitrata u peteljci lista.
(nitrogen management; potato; chlorophyll content index; petiole nitrate-nitrogen concentration.)
Sažetak
Racionalna gnojidba dušikom važna je sa stanovišta postizanja optimalnih prinosa krumpira te sprječavanja zagađenja okoliša. Status ishranjenosti poljoprivrednih kultura dušikom može se procijeniti različitim metodama analize biljnog materijala ili tla. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi pogodnost primjene brzih metoda analize biljnog materijala (indeks sadržaja klorofila (CCI) i koncentracije nitrata u peteljci lista) koje se koriste u procijeni statusa ishranjenosti usjeva dušikom. Pokus je postavljen u vegetacijskoj godini 2009. Po shemi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Tretmane je predstavljalo pet različitih doza prihrane dušikom 0, 50, 100, 150, 200 i 250 kg N ha-1 aplicirane 45 dana nakon sadnje (DNS). Maksimalni ukupni prinos gomolja ostvaren je na tretmanu sa 150 kg N ha-1. Nisu utvrđene statistički značajne razlike u prinosu prve i druge klase gomolja kao ni u ukupnom prinosu krumpira između tretmana 50 i 250 kg N ha-1. Zabilježen je značajni rast CCI vrijednosti i koncentracija NO3-N u peteljci lista s povećanjem dodane količine dušika u oba mjerenja (58 i 98 DNS). No izostale su statistički značajne razlike u CCI kao i koncentracije NO3-N u peteljci lista između tretmana 150, 200 i 250 kg N ha-1, što ukazuje na njihovu slabiju osjetljivost u procijeni statusa dušika u intenzivnije gnojenim usjevima. Visoka pozitivna korelacija između CCI i koncentracije NO3-N (r = 0, 633) utvrđena je u drugom mjerenju (98 DNS) te ukazuje na međusobnu povezanost i mogućnost usporedbe ovih dviju metoda u procijeni ishranjenosti usjeva dušikom.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0541 - Integrirani uzgoj krumpira na kiselim tlima Hrvatske (Poljak, Milan, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb