Pregled bibliografske jedinice broj: 740314
Uloga S-proteina u probotičkim bakterijama mliječne kiseline
Uloga S-proteina u probotičkim bakterijama mliječne kiseline, 2014., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 740314 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga S-proteina u probotičkim bakterijama mliječne kiseline
(The role of S-proteins in probiotic lactic acid bacteria)
Autori
Uroić, Ksenija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.12
Godina
2014
Stranica
141
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
Lactobacillus; probiotici; S-proteini
(Lactobacillus; probiotics; S-layer proteins)
Sažetak
U ovom je radu provedena izolacija autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline (BMK) iz tradicionalno proizvedenih fermentiranih proizvoda, svježeg sira i kiselog kupusa, nakon čega su odabrana četiri soja koja sadrže sloj S-proteina na površini stanice - Lactobacillus plantarum D6, L. brevis ZG1, L. paraplantarum SF9B i L. brevis SF15B. Dokazana je zaštitna uloga S-proteina odabranih sojeva u preživljavanju simuliranih uvjeta gastrointestinalnog trakta i njihova uloga u povećanoj sposobnosti agregacije te adhezije na proteine ekstracelularnog matriksa i stanične linije crijevnih epitelnih stanica. Nadalje, prisutnost sloja S-proteina na površini stanica soja L. plantarum D6 povećava kompetitivnu ekskluziju S. Typhimurium FP1 u odnosu na stanice istog soja kojima je sloj S-proteina prethodno uklonjen, što je potvrđeno i rezultatima sprečavanja adhezije enterotoksičnog soja E. coli na IPEC-1 staničnoj liniji. U ispitivanjima uloge soja L. plantarum D6 u induciranju sazrijevanja humanih dendritičkih stanica, odnosno proizvodnje citokina, dobiveni rezultati bi mogli upućivati na imunostimulacijski potencijal ispitivanog soja i njegovih S-proteina. Tijekom biotehnološke proizvodnje probiotičkih pripravaka četiri odabrana soja sa S-proteinima, dobiveni su suhi aktivni pripravci koji sadrže više od 106 CFU/g probiotičkih stanica i dokazana zaštitna uloga S-proteina tijekom navedenih procesa. Na temelju svih dobivenih rezultata može se zaključiti da prisutnost S-proteina ukazuje na probiotičko djelovanje sojeva roda Lactobacillus koji ih posjeduju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb