Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 739732

Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima


Travica, Sanja
Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 739732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima
(Prevalence of Bacillus cereus in milk and milk products)

Autori
Travica, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2013

Stranica
33

Mentor
Samaržija, Dubravka

Ključne riječi
Bacillus cereus; mlijeko i mliječni proizvodi; HACCP sustav
(Bacillus cereus; milk and milk products; HACCP system)

Sažetak
Bakterija Bacillus cereus danas se smatra glavnim uzročnikom kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Prisutnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku je pokazatelj higijenskih uvjeta proizvodnje i prerade mlijeka. Prisutna u mlijeku uvjetuje neželjene promjene okusa, mirisa i teksture te umanjuje prehrambenu vrijednost proizvoda. Zbog svoje široke rasprostranjenosti i velike prilagodljivosti i uz najbolju proizvođačku praksu teško je izbjeći njenu kontaminaciju mlijeka ili mliječnih proizvoda. Na temelju znanstvenih istraživanja, u ovom je radu prikazan negativan utjecaj bakterije Bacillus cereus na sirovo mlijeko, pasterizirano i sterilizirano mlijeko, fermentirana mlijeka i sir, te su detaljno opisani izvori kontaminacije mlijeka bakterijom Bacillus cereus. Također, u radu je opisana važnost provođenja higijenskih mjera za sprečavanje rasta bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima i važnost njezine kontrole. Najučinkovitija metoda kontrole rasta bakterije Bacillus cereus u mlijeku je upotreba HACCP sustava koji se temelji na kontroli i analizi svih procesa u mljekarskoj proizvodnji te je ujedno i najpouzdaniji način u sprečavanju kontaminacije mliječnih proizvoda bakterijom Bacillus cereus ali i svih ostalih mikroorganizama uzročnika kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Samaržija (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Travica, Sanja
Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Travica, S. (2013) 'Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Travica, Sanja}, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {Bacillus cereus, mlijeko i mlije\v{c}ni proizvodi, HACCP sustav}, title = {Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mlije\v{c}nim proizvodima}, keyword = {Bacillus cereus, mlijeko i mlije\v{c}ni proizvodi, HACCP sustav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Travica, Sanja}, year = {2013}, pages = {33}, keywords = {Bacillus cereus, milk and milk products, HACCP system}, title = {Prevalence of Bacillus cereus in milk and milk products}, keyword = {Bacillus cereus, milk and milk products, HACCP system}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font