Pregled bibliografske jedinice broj: 739732
Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima
Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 739732 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pojavnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima
(Prevalence of Bacillus cereus in milk and milk products)
Autori
Travica, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.12
Godina
2013
Stranica
33
Mentor
Samaržija, Dubravka
Ključne riječi
Bacillus cereus; mlijeko i mliječni proizvodi; HACCP sustav
(Bacillus cereus; milk and milk products; HACCP system)
Sažetak
Bakterija Bacillus cereus danas se smatra glavnim uzročnikom kvarenja mlijeka i mliječnih proizvoda. Prisutnost bakterije Bacillus cereus u mlijeku je pokazatelj higijenskih uvjeta proizvodnje i prerade mlijeka. Prisutna u mlijeku uvjetuje neželjene promjene okusa, mirisa i teksture te umanjuje prehrambenu vrijednost proizvoda. Zbog svoje široke rasprostranjenosti i velike prilagodljivosti i uz najbolju proizvođačku praksu teško je izbjeći njenu kontaminaciju mlijeka ili mliječnih proizvoda. Na temelju znanstvenih istraživanja, u ovom je radu prikazan negativan utjecaj bakterije Bacillus cereus na sirovo mlijeko, pasterizirano i sterilizirano mlijeko, fermentirana mlijeka i sir, te su detaljno opisani izvori kontaminacije mlijeka bakterijom Bacillus cereus. Također, u radu je opisana važnost provođenja higijenskih mjera za sprečavanje rasta bakterije Bacillus cereus u mlijeku i mliječnim proizvodima i važnost njezine kontrole. Najučinkovitija metoda kontrole rasta bakterije Bacillus cereus u mlijeku je upotreba HACCP sustava koji se temelji na kontroli i analizi svih procesa u mljekarskoj proizvodnji te je ujedno i najpouzdaniji način u sprečavanju kontaminacije mliječnih proizvoda bakterijom Bacillus cereus ali i svih ostalih mikroorganizama uzročnika kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)