Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 739608

Spektroskopsko i kemometričko istraživanje jestivih ulja


Jović, Ozren
Spektroskopsko i kemometričko istraživanje jestivih ulja, 2014., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 739608 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Spektroskopsko i kemometričko istraživanje jestivih ulja
(Spectroscopic and Chemometric Investigation of Edible Oils)

Autori
Jović, Ozren

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
02.06

Godina
2014

Stranica
284

Mentor
Hrenar, Tomica

Ključne riječi
jestiva ulja; patvorenje; oksidacijska stabilnost; ATR; PCA; PLS
(edible oils; adulteration; oxidative stability; ATR; PCA; PLS)

Sažetak
Patvorenje jestivih ulja i masti visoke kvalitete s onima niže kvalitete predstavlja problem već dugi niz godina. Prije pojave suvremenih metoda, ta kvaliteta se provjeravala nizom dugotrajnih fizikalno-kemijskih testova dok se moderna metodologija temelji na spektroskopskim i kromatografskim tehnikama te upotrebi kemometričkih metoda. U ovome radu istražena je primjena FT-IR-a u kombinaciji s numeričkim metodama za kvalitativnu i kvantitativnu detekciju patvorenja u binarnim i ternarnim smjesama maslinovog ulja s repičinim i suncokretovim uljem te sa suncokretovim uljem koje sadrži visoki udio oleinske kiseline. Analizom glavnih komponenata i optimizacijom spektralnog područja određeni su regresijski modeli pomoću kojih se patvorenje unutar skupa istraživanih ulja može kvalitativno i kvantitativno odrediti. Ti rezultati potvrđeni su plinskom kromatografijom. U drugom dijelu istraživanja ispitana je mogućnost praćenja oksidacijske stabilnosti ulja korištenjem FT-IR-a u skupu komercijalno važnih jestivih ulja (pored već navedenih još i palmino te lješnjakovo ulje). Korištenjem standardne Rancimat-metode za ta su ulja određeni indeksi oksidacijske stabilnosti u rasponu temperatura od 130 do 160 °C te provjereni FT-IR metodom. Primjena FT-IR metode ima višestruke prednosti u odnosu na standardnu Rancimat-metodu jer se radi o nedestruktivnoj, jeftinoj, brzoj i mobilnoj tehnici za koju nije potrebna prethodna kemijska obrada uzorka, a tijekom oksidacijske degradacije može se pratiti i nastajanje nekih sekundarnih produkata degradacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
119-1191342-2959 - Spektroskopska analiza nezasićenih sustava i spojeva metala (Miljanić, Snežana, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ozren Jović (autor)

Avatar Url Tomica Hrenar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jović, Ozren
Spektroskopsko i kemometričko istraživanje jestivih ulja, 2014., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Jović, O. (2014) 'Spektroskopsko i kemometričko istraživanje jestivih ulja', doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovi\'{c}, Ozren}, year = {2014}, pages = {284}, keywords = {jestiva ulja, patvorenje, oksidacijska stabilnost, ATR, PCA, PLS}, title = {Spektroskopsko i kemometri\v{c}ko istra\v{z}ivanje jestivih ulja}, keyword = {jestiva ulja, patvorenje, oksidacijska stabilnost, ATR, PCA, PLS}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jovi\'{c}, Ozren}, year = {2014}, pages = {284}, keywords = {edible oils, adulteration, oxidative stability, ATR, PCA, PLS}, title = {Spectroscopic and Chemometric Investigation of Edible Oils}, keyword = {edible oils, adulteration, oxidative stability, ATR, PCA, PLS}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font